Για την προκλητική ενέργεια στο Καστελλόριζο, τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία και   το υπόμνημα-βόμβα του Χρήστου Καλογρίτσα για τον Νίκο Παππά μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Για την προκλητική ενέργεια στο Καστελόριζο τόνισε ότι «κάποιος ανόητος από την πλευρά της Τουρκίας προφανώς οργάνωσε αυτήν την πρόκληση. Αλλα επειδή μου αρέσει να βλέπω την «μεγάλη εικόνα», η Τουρκία και ο Ερντογάν δύο φορές αυτό το καλοκαίρι ηττήθηκαν. Αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω σχετικά με τον στόλο και το Ορούτς Ρέις που έβγαλαν δύο φορές αλλά και με τις απειλές που εκτόξευσαν δεκάδες φορές και τις πήραν πίσω».

«Εχουν «φάει» (οι Τούρκοι) την επακούμβηση από το Λήμνος, το χτύπημα του F-16 που καταστράφηκε μετά την αερομαχία, τα υποβρύχιά τους που κολλήσαμε γύρω από την Εύβοια και την πλήρη επικράτηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού τις τελευταίες 65 μέρες. Τώρα, κάποιοι ανόητοι ξεδίνουν στα drone» είπε.

Για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία

Για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποσκοπεί στην οικονομική καταστροφή της Τουρκίας, αλλά στόχος είναι να αναγκαστεί  να υποχωρήσει η Τουρκία από τον μεγαλοϊδεατισμό της. Στην φάση αυτή μάλιστα, εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, η Τουρκία πράγματι έχει υποχωρήσει στον μεγαλοϊδεατισμό της, «έχει φάει σφαλιάρα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη και στη Λιβύη όλα εξελίσσονται αρνητικά για την Τουρκία.

«Δεν ξέρω αν πολλοί συμπολίτες μας πίστευαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε μέσα σε λίγους μήνες να επιφέρει τόσο μεγάλα χαστούκια στον Ερντογάν. Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία να έχει φάει τόσα χαστούκια». Και εξήγησε ότι αναφέρεται στον Έβρο, στον τουρκικό στόλο το καλοκαίρι και «τώρα στην πλήρη στήριξη της Δύσης στην Ελλάδα. Ο Πομπέο έρχεται στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη και δεν πάει στην Τουρκία» είπε με νόημα. «Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για την εξωτερική μας πολιτική».

Αναφέρθηκε επίσης στην στήριξη των κυπριακών θέσεων και τόνισε πως αισθάνεται δυσφορία με τους ευρωπαίους αξιωματούχους που κατηγορούν την Κύπρο για το βέτο που έχει θέσει στην Λευκορωσία τη στιγμή που δεν βλέπουν το δίκιο της Κύπρου, που παραμένει υπό κατοχή.

«Άλλα 10 δισ. στην πραγματική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους»

Για τον κοροναϊό που «καλπάζει» και το κατά πόσο μπορεί η οικονομία να αντέξει ένα «lockdown», τόνισε πως η κυβέρνηση έχει χειριστεί με νοικοκυροσύνη τα δημόσια οικονομικά, οι αγορές εμπιστεύονται την  Ελλάδα και τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν επαρκή για να καλυφθεί όποια πρόκληση βρεθεί μπροστά μας.

Το κράτος και η πολιτεία συνεπώς, θα παραμείνουν όρθια ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου «lockdown». Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και η ανάπτυξη, δηλαδή η πραγματική οικονομία θα δεχθεί συντριπτικό και ανεπανόρθωτο πλήγμα. «Αυτό εννοούσα», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενες σε προηγούμενες δηλώσεις του «όταν δήλωσα ότι δεν αντέχουμε ένα νέο lockdown, ενώ ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «αντέχουμε lockdown» αναφερόμενος στα δημόσια οικονομικά. Συνεπώς για άλλο πράγμα μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών και για άλλο ο υπουργός Ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων – μεταξύ των οποίων το κλείσιμο περιπτέρων και μίνι μάρκετ μετά τα μεσάνυχτα – σημείωσε πως όλα θα φανούν σε 15 μέρες.

Απαντώντας στην κριτική των ιδιοκτητών περιπτέρων ότι μπορεί κάποιος να προμηθευτεί αλκοόλ και πριν τις 12 το βράδυ, είπε ότι είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που θα αγόραζαν αλκοόλ μετά τις 12 σε σχέση με αυτούς που θα το προμηθευτούν από πριν. Δυστυχώς έπρεπε να ληφθεί και αυτό το μέτρο, είπε συμπληρώνοντας πως θα στηριχθεί ο κλάδος, όπως και οι άλλοι.

Τέλος αναφέρθηκε στην ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Τόνισε πως τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών θα δώσουν στην πραγματική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους επιπλέον περίπου 10 δισ. φθάνοντας στο σύνολο τα 24 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας γενικότερα τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κοροναϊό είπε πως στα μέσα μαζικής μεταφοράς  «συμφωνώ ότι πρέπει να πάμε λίγο πιο γρήγορα», ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στον κ. Α. Λιάκο που χαρακτήρισε γελοίο το ενδεχόμενο μέτρου για sms για τις μετακινήσεις στους άνω των 65 ετών.

Για το υπόμνημα-βόμβα του Χρ. Καλογρίτσα

Ο κ. Γεωργιάδης κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με το υπόμνημα-βόμβα του Χρ. Καλογρίτσα προς τον εισαγγελέα για τον Νίκο Παππά.

«Ο κ. Παππάς κάνει ότι δεν ακούει. Για το θέμα δεν έχουν τοποθετηθεί ούτε ο κ.Παππάς ούτε ο κ. Τσίπρας, κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το πράγμα είναι πολύ σοβαρό. Έχουμε μια έγγραφη καταγγελία σε επίπεδο δικαστικής, δηλαδή ποινικής διαδικασίας από τον κ. Καλογρίτσα. Εφόσον αυτά που περιγράφει ο κ. Καλογρίτσας είναι αληθή, είναι βαριά ποινικά αδικήματα για τον εμπλεκόμενο υπουργό. Κατηγορεί τον υπουργό ότι είχαν στήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή ότι είχαν χρησιμοποιήσει τον κ. Καλογρίτσα ως «μπροστινό», όπως λέμε στην λαϊκή πιάτσα, ο οποίος δε είχε την οικονομική επιφάνεια. Ετσι ο αρμόδιος υπουργός σε ένα δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, έβαλε κάποιον άνθρωπο «μπροστινό», χωρίς χρήματα, και έπρεπε να δικαιολογήσει τα χρήματα. Και ενώ ο κ. Παππάς ήξερε ότι δεν διαθέτει τα χρήματα τον άφηνε να συμμετέχει στον διαγωνισμό» είπε μεταξύ άλλων.

«Τα τρια εκατομμύρια τα οποία κατά τον κ. Καλογρίτσα δεν επεστράφησαν στους αδερφούς Χούρι και τη CCC αλλά πήγαν για να γίνει η εφημερίδα «Documento», ειναι ο ορισμός του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.» είπε.

«Η συνέχεια θα πρέπει να  δοθεί στη Βουλή, θα είμασταν επίορκοι στη Βουλή αν δεν το ψάχναμε» συμπλήρωσε.