To Καστελλόριζο βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων. Πέρα από τη νέα τουρκική Navtex για ασκήσεις μεταξύ του ακριτικού νησιού και της Ρόδου, το τελευταίο 24ωρο ύποπτες πτήσεις drone, το οποίο μάλιστα παίζει και τον τουρκικό εθνικό ύμνο, έχουν παρατηρηθεί στο Καστελλόριζο.

Επιπλέον, βάφτηκε κόκκινη μπόγια στην ελληνική σημαία που βρίσκεται στο νησί – ίσως και από το ίδιο ή άλλο drone. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές διερευνούν τα δύο αυτά περιστατικά.

Δεν αποκλείεται βέβαια οι κινήσεις αυτές να αποτελούν προβοκάτσια του τουρκικού Τύπου, ο οποίος έχει βάλει και στο παρελθόν στο στόχαστρο το ελληνικό νησί.

Έβαψαν με κόκκινη μπογιά την ελληνική σημαία

Το τουρκικό KARAR.tv έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πλάνα από drone τα οποία δείχνουν το Καστελόριζο από ψηλά και την ελληνική σημαία που φαίνεται από την είσοδο στο λιμάνι.

Μάλιστα, όπως φαίνεται από το βίντεο, η ελληνική σημαία φαίνεται ότι έχει βαφτεί με κόκκινη μπογιά.

Τελικά νέοι από το νησί έβαψαν την σημαία πάλι μπλε τη σημαία.

Drone έπαιζε τον τουρκικό εθνικό ύμνο

Παράλληλα, αναστάτωση προκλήθηκε στο νησί το πρωί του Σαββάτου, όταν από… τον ουρανό άρχισε να ηχεί ο τουρκικός εθνικός ύμνος.

Οι κάτοικοι άρχισαν να αναρωτιούνται από πού προέρχεται ο ήχος του εμβατηρίου, όταν ξαφνικά είδαν πάνω από τα κεφάλια τους να πετάει ένα drone το οποίο έπαιζε τον τουρκικό εθνικό ύμνο και εμβατήρια.

«Είναι αδιανόητο! Ήρθαν οι κουτοπόνηροι οι Τούρκοι να παίξουν εμβατήρια μέσα στα σπίτια μας; Είναι ντροπή! Να ξέρουν ότι δεν τους φοβόμαστε, ας βάλουν τέρμα τα ηχεία, εμείς δεν καταλαβαίνουμε από τέτοια. Έχουμε το Στρατό μας εδώ που μας προστατεύει. Η αστυνομία όμως πρέπει να δράσει», δηλώνει στο Newsbomb.gr κάτοικος του Καστελλόριζου, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το περιστατικό.

To drone μάλιστα πετούσε ανενόχλητο πάνω από το Καστελόριζο για περίπου μία ώρα.

Είναι αρκετά πιθανό επίσης το drone αυτό να ήταν το ίδιο που βιντεοσκόπησε τα πλάνα με τη ζωγραφισμένη ελληνική σημαία για το τουρκικό ενημερωτικό μέσο και ενδεχομένως να έριξε και τη μπογιά.

Νέα τουρκική NAVTEX για ασκήσεις μεταξύ Ρόδου – Καστελλόριζου

Εντωμεταξύ, νέα Navtex εξέδωσε η Άγκυρα για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ της Ρόδου και του Καστελλόριζου στις 29 Σεπτεμβρίου.

Eντός της NAVTEX, εμπίπτει και περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.