Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για τον τρόπο που παρουσιάζεται στο κοινό η Επιστήμη, σε περίοδο αμφισβήτησης αλλά και διχασμού από τις παρενέργειες της επιδημίας του κοροναϊού, προσφέρει από φέτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Για πρώτη φορά στη Ελλάδα και με αφορμή την επικαιρότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, το Ίδρυμα προσφέρει ένα ακαδημαϊκό πεδίο με πολυετή πορεία στα ανώτατα Ιδρύματα του εξωτερικού, για την κατανόηση και επιχειρηματολογία της επιστήμης. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επικοινωνία της Επιστήμης» θα ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 (έναρξη μαθημάτων τον Φεβρουάριο 2021) και απευθύνεται σε επαγγελματίες (επιστήμονες, δημοσιογράφους, επιμελητές μουσείων, εκπαιδευτικούς) στους οποίους και όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, θα προσφέρει «εργαλεία» και μεθόδους για να διευρύνουν τις γνώσεις και ικανότητές τους.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΕΑΠ, πολλές από τις επιστημονικές διαμάχες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, δεν περιορίζονται στον «κλειστό» χώρο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας αλλά, μέσω των πολιτικών αποφάσεων και των κοινωνικών διεργασιών, έχουν μεταφερθεί στη δημόσια σφαίρα. Από τα εμβόλια έως την κλιματική αλλαγή, από τις ιατρικές διαμάχες σχετικά με εναλλακτικές θεραπείες έως τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πολιτικά και τεχνοεπιστημονικά κριτήρια έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαρκούς και ευρείας διαπραγμάτευσης, με τους πολίτες να αναλαμβάνουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στον διάλογο.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα, που περιλαμβάνουν εννιά Θεματικές Ενότητες και εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας στο τελευταίο εξάμηνο. Ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης είναι δύο έτη και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS), που αποτελούν προϋπόθεση για την απόκτηση του μεταπτυχιακού διπλώματος, είναι εκατόν είκοσι (120 ECTS), ενώ σ αυτό γίνονται δεκτοί οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Σπουδών και την υποβολή αιτήσεων μπορείτε να αναζητήσετε στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΑΠ( www.eap.gr )