Τις πρώτες ημέρες διεξαγωγής του κορυφαίου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Ισπανίας που υπό αυστηρά μέτρα σφαλείας άρχισε την περασμένη Πέμπτη, η πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Γούντι Άλεν, «Rifkins Festival» ήταν το γεγονός που ξεχώρισε. Ως γνωστόν, εδώ και αρκετό καιρό, λόγοι που αφορούν οικογενειακά σκάνδαλα και όχι την κινηματογραφική του όρεξη, σήμαναν την κινηματογραφική απουσία του 84χρονου Γούντι Αλεν από τα πλατό και τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών.

Οι Ισπανοί όμως είχαν διαφορετική γνώμη και γι’ αυτό χρηματοδότησαν το « Rifkins Festival» που γυρίστηκε εξ΄ολοκλήρου στο Σαν Σεμπαστιάν (θυμιζουμε ότι πριν από αρκετά χρόνια ο Αλεν είχε γυρίσει το «Vicky Cristina Barcelona» στην Βαρκελώνη και πάλι με ισπανική χρηματοδότηση).

Στο  «RifkinsFestival» ο Γούντι Αλεν μοιάζει να στέλνει μια ερωτική επιστολή προς το ίδιο το σινεμά, εκείνο που ανέκαθεν αγαπούσε και εκείνο που ανέκαθεν τον ενέπνεε. Η ταινία είναι κάτι σαν  οδοιπορικό μνήμης ενός μεσήλικα συγγραφέα και πρώην καθηγητή κινηματογράφου (Γουόλας Σον), ο οποίος ενώ συνοδεύει την κινηματογραφική ατζέντισα γυναίκα του (Τζίνα Γκέρσον) στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν ζει το δικό του φεστιβάλ.

Η σύζυγος παιδεύεται με τους πυρετώδεις ρυθμούς του φεστιβάλ (από τους οποίους δεν θα λείψει και το ειδύλλιο με ένα νεαρό, σνομπ Γάλλο  σκηνοθέτη -Λουί Γκαρέλ) και από την πλευρά του  ο συγγραφέας φλερτάρει με ευγενεια με μια γιατρό (Ελενα Ανάγια) αναπολώντας στιγμές από τον κλασικό κινηματογράφο, τις οποίες ο Γ. Αλεν ξαναγυρίζει με τον δικό του τρόπο.

 

Οι  ασπρόμαυρες αναπαραστάσεις σκηνών κλασικών ταινιών που στήνει ο Αλεν (από την «Περσόνα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν μέχρι το «Ενας άντρας και μια γυναίκα» του Κλοντ Λελούς)  είναι το πιο τρυφερό κομμάτι μιας συμπαθούς, σινεφίλ και ολίγον τουριστικής ταινίας, η οποία όμως έχει προβλήματα στον ρυθμό και έναν πρωταγωνιστή, τον Γουάλας Σον, που ναι μεν ταιριάζει στον ρόλο αλλά δείχνει μια ιδέα πιο κουρασμένος από όσο θα έπρεπε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διανομή της ταινίας «RifkinsFestival» στις ελληνικές αίθουσες, ήταν μέχρι πρότινος  προγραμματισμένη για την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου (διανομή Tanweer). Ωστόσο, αυτή η ημερομηνία αναμένεται να αλλάξει λόγω των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID 19.

Εξάλλου η πανδημία δεν επέτρεψε στον σκηνοθέτη να έρθει στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Ενώ στην συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκαν δύο ηθοποιοί, η Γκέρσον και η Ανάγια , ο ίδιος, όπως και ο πρωταγωνιστής του, Γουάλας Σον μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Νέα Υόρκη. «Αυτό το τρομερό πράγμα που ολοι ζούμε με ανάγκασε να παραμείνω στη Νέα Υόρκη ενώ πολύ θα ήθελα να ξαναβρεθώ στο σημείο όπου πέρασα έξι αξέχαστους μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Αλεν.