Σε ηλικία 88 χρονών έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Ιαν Χολμ, μια μεγάλη μορφή του θεάτρου στην χώρα του, καθώς επίσης και χαρακτηριστική μορφή σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, ανάμεσα στις οποίες οι «Αλιεν» (1979) του Ρίντλεϊ Σκοτ και «Οι δρόμοι της φωτιάς» (1981) του Χιου Χάντσον. Η τελευταία οδήγησε τον Χολμ για πρώτη και τελευταία φορά στις υποψηφιότητες των Οσκαρ (Β’ ρόλου) και έχασε το βραβείο από τον φίλο του, επίσης σπουδαίο ηθοποιό τον Τζον Γκίλγκουντ.

Στην δεκαετία του 2000 ο Χολμ είχε ανανεώσει το κοινό του βρίσκοντας φανατικούς θαυμαστές από νέο κόσμο χάρη στον ρόλο του Μπίλμπο Μπάγκινς στην σειρά ταινιών φαντασίας «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» και «Χόμπιτ», ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα του ηθοποιού.

Γεννημένος στο Εσεξ το 1931, γιός προϊσταμένου ψυχιατρικής κλινικής, ο Ιαν Χολμ ερωτεύτηκε την υποκριτική από πολύ μικρή ηλικία. Οι δραματικές σπουδές του άρχισαν στην RADA του Λονδίνου και ολοκληρώθηκαν στο Shakespeare Memorial στο Στράτφορντ. Όταν το 1960 ιδρύθηκε ο θιασος Royal Shakespeare Company, ο Χολμ ήταν μέλος του.

Σημαδιακός ρόλος στη θεατρική καριέρα του ήταν εκείνος του «Ερρίκου 5ου» του Σαίξπηρ το 1965. Ο Χολμ συνδέθηκε επαγγελματικά και με τον θεατρικό συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ πρωταγωνιστώντας στον ρόλο του Λένι στο εμβληματικό έργο του «Ο γυρισμός» («The homecoming»). Ο ρόλος τον οδήγησε στα βραβεία ΤΟΝΥ και κέρδισε.

Η παράσταση μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουεϊ αλλά και στο σινεμά το 1973 από τον Πίτερ Χολ.

Ωστόσο, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Χολμ έπαθε πανικό πάνω στη σκηνή και για πολλά χρόνια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον χώρο του θεάτρου. «Είναι μια ανάμνηση που δεν σβήνει ποτέ» θα έλεγε αργότερα. Αν και επέστρεψε κάποια στιγμή στο θέατρο (στη δεκαετία του 1990 τον είχαμε δει και στην Ελλάδα σε μια παράσταση του «Βασιλιά Λιρ»), η τότε απομάκρυνσή του από το θέατρο, τον ώθησε να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην κινηματογραφική καριέρα του.

Και πράγματι, ο Χολμ ήταν ένας γεννημένος ρολίστας παίζοντας χαρακτηριστικούς Β’ ρόλους σε πολλές ταινίες υπογεγραμμένες από κορυφαίους σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Φρανκενχάιμερ («Ο άνθρωπος από το Κίεβο»), ο Γούντι Αλεν («Μια άλλη γυναίκα»), ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ («Γυμνό γεύμα»), ο Στίβεν Σόντερμπεργκ («Κάφκα»), ο Ρόλαντ Εμεριχ («Μετά την επόμενη ημερα»), ο Μάικ Νιούελ («Χορεύοντας με έναν ξένο»), ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο ( «Αυτός ο υπέροχος πόλεμος»), ο Ντάνι Μπόιλ («Μια αλλιώτικη ζωή») και ο Τέρι Γκίλιαμ («Μπραζίλ»).

Ενίοτε, ο Χολμ που έγινε σερ το 1998 για την προσφορά του στον κοσμο της Τέχνης, κρατούσε και πρωταγωνιστικούς όπως στο «Γλυκό πεπρωμένο» του Ατόμ Εγκογιάν.