Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, λοιμωξιολόγο και ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ, η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

«Βλέπουμε ότι ανά εκατομμύριο κάτοικων εμείς έχουμε οκτώ νεκρούς, όταν οι άλλες χώρες έχουν 200 – 250. Είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά».

Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε πως αυτό το πετύχαμε επειδή πήραμε νωρίς τα περιοριστικά μέτρα και αποφασίσαμε να πειθαρχήσουμε. «Αποφασίσαμε να πειθαρχήσουμε και να μην χαλαρώσουμε».

Όσον αφορά σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η καθηγήτρια σημείωσε πως είναι πιθανό να υπάρξει το φθινόπωρο, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η εξέλιξη του φαρμάκου κατά του ιού και η παραγωγή εμβολίου.

«Αν δείξει η ανάλυση των αποτελεσμάτων ότι είναι αποτελεσματικό το φάρμακο, πρόκειται για μεγάλο σήμα αισιοδοξίας. Από την άλλη μεριά έχουμε την πρόοδο με τα εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση -όπως εκτίμησε η ίδια- ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το σενάριο περί δεύτερου κύματος, θα είναι πολύ πιο ήπιο σε ένταση.