Ανακάτεψε την εσωκομματική τράπουλα ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του ανασχηματισμού των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και φέρνει μια νέα γενιά φέρνει στο προσκήνιο.

Ο πρώην Πρωθυπουργός αποφάσισε να γυρίσει σελίδα με ενεργοποίηση σε πιο κεντρικούς ρόλους νέων προσώπων, αναθέτοντάς τους πιο ενισχυμένα καθήκοντα στο πλαίσιο της επιχείρησης παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου ανά τομέα αρμοδιότητας. Βουλευτές της γενιάς των 40άρηδων, όπως είχε προαναγγείλει το «Βήμα της Κυριακής» μπαίνουν στην πρώτη γραμμή για πιο ουσιαστική και μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση.

Κεντρικό στίγμα των επιλογών του Αλέξη Τσίπρα σε αυτόν τον κομματικό ανασχηματισμό είναι: ριζική ανανέωση, δομικός ανασχηματισμος, φρεσκάδα, επένδυση σε πολλούς νέους βουλευτές, σε συνέχεια και των αλλαγών που έγιναν στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενόψει και των εξαιρετικά δυσχερών οικονομικά και κοινωνικά καταστάσεων που έρχονται με ευθύνη κυβέρνησης, όπως εκτιμούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτή την κατηγορία των προσώπων που εκπέμπουν μήνυμα ανανέωσης, μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος, ανήκουν η Έφη Αχτσιόγλου που ορίστηκε τομεάρχης Οικονομικών και μετακινείται από τον τομέα Εργασίας, ο Αλέξης Χαρίτσης που από τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος ορίστηκε τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Κώστας Ζαχαριάδης τομεάρχης Εσωτερικών, ο Μάριος Κάτσης (Ψηφιακής Πολιτικής), ο Γιώργος Ψυχογιός και άλλοι νεώτεροι βουλευτές σε θέσεις αναπληρωτών.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η κίνηση να υποχωρήσει, κατόπιν συμφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, ο άτυπος επικεφαλής των «53+» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που άφησε τον τομέα Οικονομικών για την Εφη Αχτσιόγλου που είναι στην ίδια τάση και την οποία στηρίζει. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος είχε μέχρι και σήμερα δυο θέσεις, αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και του τομεάρχη Οικονομικών, ενώ πλέον θα είναι επικεντρωμένος στη Βουλή.

Η μετακίνηση του Παύλου Πολάκη

Το ενδιαφέρον από τον ανασχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα έχει η μετακίνηση του Παύλου Πολάκη από τομεάρχης Εσωτερικών σε αναπληρωτή Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης, όπως ονομάστηκε η θέση που θυμίζει «κυνηγό σκανδάλων. Σε άλλο πόστο βρέθηκε και ο Νίκος Παππάς που από τομεάρχης Οικονομίας με επίκεντρο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη μετακινήθηκε στον τομέα Υποδομών για να ελέγχει τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ θα έχει αναπληρωτή τον Χρήστο Γιαννούλη (αρμόδιος για τις μεταφορές).

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκρίνει τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στη θέση του γραμματέα του κόμματος, αναδιάταξε και το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Σταθερή, όπως ήταν αναμενόμενο, παράμεινε η γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη και πλέον η ομάδα στη Βουλή, ενώ δημιουργήθηκε μια ομάδα κρούσης με έμπειρα στελέχη, κίνηση που δείχνει ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλει μια πιο επιθετική αντιπολίτευση στο κοινοβουλευτικό πεδίο.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίστηκε πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δεύτερο τον Πάνο Σκουρλέτη με τον οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων, ενώ τρίτος είναι ο Γιάννης Ραγκούσης που άφησε τη θέση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι επιφορτίζονται με επιπλέον καθήκοντα, καθώς αναλαμβάνουν και συντονιστικό ρόλο στους τομείς που περιλαμβάνονται στις διαρκείς επιτροπές που αναλαμβάνουν. Ως εκ τούτου λόγω και των διευρυμένων καθηκόντων και του συντονιστικού ρόλου δεν αναλαμβάνουν κάποιον τομέα.

Συγκεκριμένα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα συντονίζει τους βουλευτές που συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, ο Π. Σκουρλέτης τους βουλευτές που θα μετέχουν στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Γ. Ραγκούσης, τους βουλευτές –μέλη των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης –Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Λόγω των αναμενόμενων εξελίξεων στο ασφαλιστικό – εργασιακό, έχει ενδιαφέρον ότι τον συγκεκριμένο τομέα αναλαμβάνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ παραμένει τομεάρχης Υγείας, ο έμπειρος και μετριοπαθής Ανδρέας Ξανθός που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις ως «σοβαρή φωνή». Απέναντι στον υπουργό Εξωτερικών θα είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο Χρήστος Σπίρτζης και στον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο έμπειρος Θοδωρής Δρίτσας.

Η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου θα έχει αναπληρωτές, τον Τρύφωνα Αλεξιάδη (φορολογική πολιτική) και την Κατερίνα Παπανάτσιου (δημοσιονομική πολιτική), πρόσωπα που έχουν διατελέσει υφυπουργοί Οικονομικών.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, ως τομεάρχης Ανάπτυξης και Υποδομών θα έχει αναπληρωτές δυο νέους βουλευτές με καλή δημόσια παρουσία, όπως ο Χάρης Μαμουλάκης και ο Γιάννης Σαρακιώτης (έρευνα και τεχνολογία).

Σε μια δύσκολη εποχή για τα ελληνοτουρκικά ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει αναπληρωτές τον Γιάννη Μπουρνούς (ευρωπαϊκές υποθέσεις) και την Θεοδώρα Τζάκρη (απόδημου ελληνισμού και εξωτερικού εμπορίου).

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης θα έχει αναπληρώτρια τη Χαρά Καφαντάρη και τον δικηγόρο και νέο βουλευτή με καλή δημόσια παρουσία, Διονύση Καλαματιανό.

Ο Θοδωρής Δρίτσας, ως τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, θα έχει αναπληρωτή τον Γιώργο Τσίπρα (εξάδελφο του πρώην Πρωθυπουργού) που μέχρι πρόσφατα ήταν μαζί με τον Νίκο Παππά στο πεδίο των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Σταθερός στη θέση του ο Νίκος Φίλης ως τομεάρχης Παιδείας, ένα πρόσωπο που ξέρει άριστα τα θέματα του συγκεκριμένου υπουργείου με αναπληρώτρια, την βουλευτή Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη που έχει πλήρη εικόνα του υπουργείου ως πρώην υφυπουργός.

Στο ευαίσθητο πεδίο των εργασιακών και των κοινωνικών υποθέσεων, η αρμόδια τομεάρχης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα έχει αναπληρώτρια την Θεανώ Φωτίου με εμπειρία σε αυτά τα θέματα.

Ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα έχει αναπληρωτές, τον Γιώργο Βαρεμένο και την Δώρα Αυγέρη. Ο Σωκράρης Φάμελλος θα ελέγχει τον Κωστή Χατζηδάκη ως τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος με αναπληρώτρια την Θεοπίστη Πέρκα. Η Σία Αναγνωστοπούλου ορίστηκε τομεάρχης Πολιτισμού με αναπληρωτή τον Πάνο Σκουρολιάκο (πολιτισμό) και τον Θάνο Μωραϊτη (για τον αθλητισμό).

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος θα είναι ο τομεάρχης Δικαιοσύνης με αναπληρώτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, την Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης θα έχει την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών με αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη και τον δικηγόρο και μαχητικό βουλευτή και πρώην δήμαρχο, Μίλτο Χατζηγιαννάκη που θα ελέγχει το πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ αναπληρώτρια Μακεδονίας –Θράκης θα είναι η Κυριακή Μάλαμα.

Ο Μάριος Κάτσης θα είναι τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την βουλευτή Αναστασία Γκαρά που θα ελέγχει ως αναπληρώτρια τον τομέα ενημέρωσης και επικοινωνίας. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός θα είναι τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αναπληρωτή τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, ενώ τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι ο Σταύρος Αραχωβίτης με αναπληρώτρια την Ολυμπία Τελιγιορίδου. Παραμένει τομεάρχης τουρισμού η Κατερίνα Νοτοπούλου με αναπληρωτή τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου ο Γιώργος Ψυχογιός.

Ο έμπιστος του Αλ. Τσίπρα και επί μακρόν στενός του συνεργάτης ο πολύπειρος Αλέκος Φλαμπουράρης θα είναι στο σχήμα ως συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου, αλλά ορίστηκε και υπεύθυνος του χρηματοπιστωτικού τομέα και άρα θα είναι το πρόσωπο που θα συνομιλεί για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ με το τραπεζικό σύστημα.