Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακολουθώντας κατά γράμμα τη στρατηγική της Άγκυρας να στοχοποιήσει το Καστελλόριζο.

Μιλώντας μετά το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για τέσσερις ώρες, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων».

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό» πρόσθεσε, σύμφωνα με το Anadolu.

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Αθήνας με… άρωμα πολέμου. «Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Όταν έρθει η ώρα ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ας δούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Στο στόχαστρο το Καστελλόριζο

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα ύστατες προσπάθειες για να υπάρξει κάποιο βήμα αποκλιμάκωσης και να ανοίξει παράθυρο για επανέναρξη διπλωματικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Κι αυτό γιατί, μετά τις απανωτές παράνομες NAVTEX η Τουρκία προσεγγίζει προς βορρά την «κόκκινη ζώνη» γύρω από το Καστελλόριζο.

Μια τέτοια κίνηση, με προώθηση προς βορρά της περιοχής των παράνομων ερευνών του Oruc Reis, η Άκγυρα ανεβάζει τον πήχη για τις όποιες ελληνικές αντιδράσεις που προφανώς δεν θα μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο και στην ίδια κλίμακα όπως τώρα.