Τι μηνύματα στέλνει η Ρωσία με τις ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Γιατί ξαφνικά η Ρωσία, πραγματοποιεί αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ΝΑ Μεσόγειο; – Πώς αποκωδικοποιεί η Λευκωσία τις εξελίξεις

Γιατί ξαφνικά η Ρωσία, πραγματοποιεί αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ΝΑ Μεσόγειο; Και μάλιστα με τη χρήση πυραύλων επιφάνειας-επιφάνειας; Την επόμενη της αμερικανικής απόφασης της άρσης του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο; Πώς μπορούν να χαρακτηριστούν άραγε οι ρωσικές κινήσεις;

Πρώτα απ´ όλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους όρους που έθεσαν οι Αμερικανοί για τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων ήταν η κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει τον ελλιμενισμό σε κυπριακά λιμάνια ρωσικών πλοίων και να ξεκαθαρίσει υποθέσεις ρωσικού μαύρου χρήματος στις κυπριακές τράπεζες, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας. Και ξαφνικά ανακοινώθηκαν οι ρωσικές ασκήσεις με τουρκικές NAVTEX.

Πώς αποκωδικοποιεί η Λευκωσία τις εξελίξεις

Στη Λευκωσία ωστόσο θεωρούν ότι, πρώτον, οι ρωσικές ασκήσεις με την Τουρκία δεν πρόκειται να γίνουν. Δεύτερον θεωρούν ότι η Ρωσία έστειλε σαφή πολιτικά μηνύματα με τις Navtex για τις δύο αεροναυτικές ασκήσεις νοτιοανατολικά της Κύπρου, στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και δυτικά της Κύπρου, σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας, που επικαλύπτουν σε ισχύ παράνομες τουρκικές Navtex για τα σεισμογραφικά Barbaros και Oruc Reis, αντίστοιχα.

Το γεγονός, αναφέρουν κυπριακές δημοσιογραφικές πηγές, ότι οι περιοχές που δεσμεύτηκαν για τις δύο ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις επικαλύπτουν, για κάποιο χρονικό διάστημα, μέρος που επικαλύπτουν οι δύο τουρκικές Navtex, με βάση τη διεθνή πρακτική, στέλνουν το σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για Navtex και θέματα έρευνας και διάσωσης εντός των περιοχών που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιo και ρυθμίσεις, ελέγχονται από την Κύπρο, σε σχέση με την πρώτη Navtex και την Ελλάδα σε σχέση με τη δεύτερη.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η έκδοση των δύο Navtex για τις αεροναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας, στέλνει το σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία θεώρησε ως μη ισχύουσες τις Navtex της Τουρκίας για τα σεισμογραφικά των Barbaros και Oruc Reis ταυτόχρονα. Έλαβε υπόψη τις αντι-Navtex Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίες ακύρωσαν τις τουρκικές. Δεν υπάρχει πρακτική επικάλυψης δεσμευμένων περιοχών, ιδιαίτερα για τόσο διαφορετικές χρήσεις.

Στην περίπτωση της Navtex για ρωσική αεροναυτική άσκηση νοτιοανατολικά της Κύπρου, που επικαλύπτει περιοχή που παράνομα δέσμευσε η Τουρκία για σεισμογραφικά με το Barbaros, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα γίνει χρήση ρουκετών, κάτι εντελώς ασύμβατο με την πλεύση πλοίου για σεισμογραφικά και των συνοδευτικών πλοίων.

Η Navtex για τη ρωσική άσκηση εκδόθηκε μέσω του συντονιστή για τις Navtex της Μεσογείου (Navarea III), του Ισπανικού Ναυτικού και του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης της Κύπρου (ΚΣΕΔ). Το ΚΣΕΔ εξέδωσε τη Navtex για λογαριασμό της Ρωσίας στις 6:00 το απόγευμα της Τετάρτης. Η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, όπως πράττει συνήθως με τις ρωσικές ασκήσεις, εξέδωσε ακολούθως στις 7:31 το απόγευματης ίδιας μέρας δική της παράτυπη Navtex για την ίδια ρωσική άσκηση, συστήνοντας μάλιστα μέσω της Navtex που υποτίθεται ότι εκδόθηκε για λογαριασμό της Ρωσίας, προσοχή για να μην υπάρξει παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων του Barbaros και των συνοδευτικών που είναι εκεί με άλλη Navtex.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk