Στη διάψευση όσων κατηγορούν τη Ρωσία για στήριξη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Προκλητικοί συλλογισμοί

Η Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλονται σε ρωσική στήριξη.

Πιο συγκεκριμένα, σε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης η κ. Ζαχάροβα ανέφερε πως: «Τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Η κα Ζαχάροβα πρόσθεσε πως η Μόσχα δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα και συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μόσχα «υποστηρίζει την επίλυση οποιονδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων».

Σύγκρουση «συμμάχων» του ΝΑΤΟ

Μάλιστα επεσήμανε με νόημα ότι «δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε «σύγκρουση» είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ», φωτογραφίζοντας έτσι το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία που είναι όλες κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι τουρκικές Navtex και η επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο

Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι οι δηλώσεις αυτές της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έρχονται τη στιγμή που η Τουρκία επιχειρεί να παίξει το ρωσικό χαρτί στην Ανατολική Μεσόγειο και σε αυτό το πλαίσιο εξέδωσε δύο Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανατολικά και δυτικά της Κύπρου με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός», χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξουν κοινά γυμνάσια μεταξύ των δύο χωρών, Ρωσίας και Τουρκίας.

Παράλληλα επισημαίνεται πως από τις παραπάνω δηλώσεις της κας Ζαχάροβα δεν είναι σαφές αν τα όσα είπε αφορούν αυτές καθ’ αυτές τις τουρκικές Navtex με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός».

Την ίδια ώρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Λευκωσία την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Κύπρου.