Πάνω από 60 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται στη Βηρυτό, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη στο λιμάνι που κατέστρεψε την πρωτεύουσα του Λιβάνου και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

«Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 154, εκ των οποίων οι 25 δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα πάνω από 60 αγνοούμενοι.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 120 από τους 5.000 και πλέον τραυματίες από την έκρηξη της Τρίτης βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο τρομερός αριθμός θα αυξηθεί περαιτέρω όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διάσωσης.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον χρόνο και το χάος που συνεχίζει να επικρατεί προκειμένου να εντοπίσουν τους εκατοντάδες επιζώντες που εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα χαλάσματα.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στον Λίβανο, Στρατής Αγγελής, σήμερα τα γεγονότα εστιάζονται σε δύο σημεία.

Το πρώτο είναι το λιμάνι, όπου συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια, χωρίς δυστυχώς να υπάρχουν ελπίδες για επιζώντες και με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες αγνοούμενους.

Το άλλο σημείο είναι στην πλατεία Μαρτύρων στο κέντρο της πόλης, όπου είναι προγραμματισμένη για σήμερα μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Όπως τόνισε ο Στρατής Αγγελής, η μετάβαση σε ένα άλλο πολιτικό καθεστώς στη χώρα θα ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς θα διακυβεύεται η ενότητα της χώρας.

«Ο Λίβανος είναι ένα μωσαϊκό δογμάτων, θρησκειών. Υπάρχουν αναλογικές ρυθμίσεις βάσει των οποίων κατανέμονται οι 128 έδρες της Βουλής. Ένα μέρος του πληθυσμού έχει και θέλει να έχει δεσμούς με τη Δύση. Όλοι αναγνωρίζουν όμως ότι ο Λίβανος είναι μια ειδική περίπτωση, είναι ένα κράτος που προέκυψε από τη μοιρασιά που έγινε πριν από 100 χρόνια στη Μέση Ανατολή μεταξύ Γάλλων και Βρετανών. Τα μεγαλύτερα κόμματα στη Βουλή είναι εννέα», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα.

Η Ιντερπόλ στέλνει ομάδα ειδικών

H Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι έστειλε ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που ειδικεύεται στην ταυτοποίηση θυμάτων στην περιοχή των δύο πολύνεκρων εκρήξεων στη Βηρυτό, έπειτα από αίτημα των λιβανέζικων αρχών.

Ημέρες μετά την τραγωδία, που άφησε πίσω πάνω από 150 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας, που εδρεύει στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

«Η πόλη, η χώρα, αμέτρητες οικογένειες παραμένουν σε κατάσταση σοκ», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ στο σχετικό δελτίο τύπου.

«Η εμπειρία της Ιντερπόλ μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στις αρχές της χώρας και εμείς θα συνεχίσουμε να παράσχουμε κάθε αναγκαία βοήθεια στον Λίβανο», συνέχισε ο ίδιος.

Οι ειδικοί των IRT (Incident Response Teams) της Ιντερπόλ αναπτύσσονται στο πεδίο έπειτα από αίτημα των κρατών μελών της, όταν εκτυλίσσονται φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα ή επιθέσεις.