Τα θραύσματα γυαλιού και τα ερείπια από την καταστροφική έκρηξη της Τρίτης, τραυμάτισαν τον Ιμάντ Καλίλ και τη Λίνα Αλαμέχ, όμως και οι δύο κάτοικοι της Βηρυτού δηλώνου τυχεροί που επέζησαν.

Το ανδρόγυνο βρίσκεται τώρα σε έναν θάλαμο νοσοκομείου, όπου αναρρώνουν και οι δύο από τα ερείπια και τα γυαλιά που κατέστρεψαν το διαμέρισμά τους και έφτασαν κοντά στο να σκοτώσουν τους ίδιους.

Η Λίνα χρειάστηκε να υποβληθεί σε τρίωρη χειρουργική επέμβαση. Ο Ιμάντ, που όπως λέει η Λίνα είχε τραυματιστεί σοβαρά, μεταφέρθηκε από τις σκάλες, για 11 ορόφους, ξαπλωμένος πάνω σε μία πόρτα. Πέρασε έξι ώρες στο χειρουργείο.

Ανήκουν στους χιλιάδες πολίτες της Βηρυτού που τραυματίστηκαν από την έκρηξη. Το διαμέρισμά τους, το οποίο είχαν αγοράσει μόλις δύο χρόνια πριν, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Όλα ξεκίνησαν με έναν ήχο, που όπως θυμάται η Λίνα, θύμιζε πυροτεχνήματα.

Η πρώτη έκρηξη

Όπως λένε, η φωτιά στο λιμάνι αρχικά ήταν μικρή. Την κοίταζαν να μεγαλώνει από το μπαλκόνι τους, στον 11ο όροφο. Μέσω δορυφορικών εικόνων, το CNN υπολογίζει ότι το διαμέρισμά τους βρίσκεται περίπου 585 μέτρα μακριά από το επίκεντρο του κρατήρα που άφησε πίσω της η έκρηξη, και ο οποίος πλέον έχει γεμίσει με νερό.

Κάποια στιγμή, και οι δύο άρχισαν να αναμεταδίδουν live εικόνες στους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα.

«Είπα στο σύζυγό μου ότι κάτι πηγαίνει στραβά», δήλωσε η Λίνα σε τηλεφωνική επικοινωνία με το CNN από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

Στο βίντεό της, ακούγεται να του λέει να έρθει μέσα. Θυμάται ότι αισθανόταν πως κάτι κακό πρόκειται να συμβεί. Η Λίνα λέει ότι ο Ιμάντ δεν της απάντησε, ενώ έμοιαζε να βρίσκεται σε σοκ για αυτό που συνέβαινε μπροστά της.

Στη συνέχεια του βίντεο, εμφανίζεται μια μπάλα από φωτιά. Ήταν η πρώτη έκρηξη, που συνέβη στις 6:07 το απόγευμα, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος.

Ένα μεγάλο σύννεφο καπνού, που ανά διαστήματα γέμιζε με μικρές εκρήξεις που θυμίζουν πυροτεχνήματα, φαίνεται επίσης στο βίντεο. Αυτές οι εκρήξεις, και το μέγεθος των φλογών μεγάλωναν σημαντικά, καθώς το βίντεο συνεχιζόταν.

«Το μόνο που θυμάμαι, είναι πως πέταξα στον αέρα»

Τριαντατρία δευτερόλεπτα μετά την πρώτη έκρηξη, έρχεται η δεύτερη. Το μέγεθός της, δεν μπορεί να συγκριθεί με της πρώτης. Η ώρα είναι 6:08.

«Το μόνο που θυμάμαι είναι να πετάω στον αέρα», δήλωσε ο Ιμάντ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το CNN.

Και οι δύο λένε ότι στη συνέχεια έπεσαν αναίσθητη. Όταν ξύπνησε η Λίνα, είδε ότι ο σύζυγός της, ο οποίος ήταν ακόμη λιπόθυμος, είχε κοπεί σε όλο του το σώμα από τα θραύσματα των γυαλιών, και αιμορραγούσε έντονα.

Η Λίνα θυμάται ότι το ωστικό κύμα την έριξε πάνω σε μια γυάλινη πόρτα. Έτσι έσπασε τον αγκώνα της, ενώ ένας τένοντάς της κόπηκε και τραυματίστηκε στην πλάτη. Εκτός αυτών είχε και πολλαπλά κοψίματα από γυαλί.

Ο Ιμάντ είχε κοπεί τόσο άσχημα, και σε τόσα πολλά σημεία, που το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του καλύπτεται από επιδέσμους. Δήλωσε στο CNN ότι του ήταν πιο εύκολο να τραβήξει τους τραυματισμούς του σε βίντεο, παρά να τους απαριθμήσει. Είχε πληγές από το κεφάλι μέχρι τα πόδια του, σοβαρά κοψίματα στους αστραγάλους και τα γόνατα και συντριπτικό κάταγμα στον δεξί του μηρό.

«Πεθαίνω»

Όταν τον μετέφεραν πάνω στην πλάτη της πόρτας, η Λίνα θυμάται ότι το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί, είναι αν ο Ιμάντ είναι ακόμη ζωντανός.

Θυμάται ότι όταν κατάφερε επιτέλους να τον ξυπνήσει, εκείνος της είπε: «Πεθαίνω».

Η Λίνα προσπάθησε να τον σύρει προς την πόρτα, όμως όπως λέει, δεν ήταν αρκετά δυνατή. Παρά τις δικές της πληγές, ξεκίνησε να κατεβαίνει τους 11 ορόφους προς το ισόγειο.

Λέει πως ήταν τόσο αδύναμη, που σκεφτόταν ότι θα λιποθυμήσει ξανά. Έτσι, έκανε όλη τη διαδρομή καθισμένη στα σκαλιά.

Στο δρόμο, βρήκε έναν φίλο της αστυνομικό. Εκείνος μαζί με άλλους ανέβηκαν τις σκάλες και κατάφεραν να κατεβάσουν τον Ιμάντ, χρησιμοποιώντας την πόρτα ως φορείο.

Όταν έφτασαν στο έδαφος, κατάφεραν να καλέσουν ασθενοφόρο.

Το σπίτι τους είναι ερείπιο

Σε βίντεο που τραβήχτηκε την Τετάρτη από την αδερφή της Λίνα, η θέα από το άλλοτε λαμπερό διαμέρισμά τους έχει αλλάξει πλήρως. Η έκρηξη έχει αφήσει πίσω της την απόλυτη καταστροφή.

Όλα τα παράθυρα του διαμερίσματός τους έχουν σπάσει. Η κουζίνα και η κρεβατοκάμαρα είναι γεμάτες ερείπια, και οι πόρτες έχουν φύγει από τις κάσες.

Στο σαλόνι, ερείπια καλύπτουν το πάτωμα, ενώ μπροστά στον καναπέ τους υπάρχει ένας μεγάλος λεκές από αίμα.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έξω, η πρόσοψη του κτιρίου έχει φύγει εντελώς, σε όλη την πλευρά που «κοιτάζει» προς το λιμάνι.

Πηγή: www.cnn.com