Απάντηση στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με την τριμερή Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Βερολίνο, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Η γερμανική προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητάει διευκρινήσεις από οποιοδήποτε κράτος – μέλος. Είναι εφικτό να υπάρχουν διπλωματικές επαφές σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων» είπε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στο Star.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος» ο έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε «εάν όμως αυτό θέλει να το εμφανίσει η Τουρκία ως διάλογο για να αποτινάξει από πάνω της το ενδεχόμενο των κυρώσεων, θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω».

Τι είπε για τις κυρώσεις

Ακόμα, αναφορικά με το θέμα των κυρώσεων ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως κατέθεσε αίτημα να συνταχθεί κατάλογος για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν η γειτονική χώρα συνεχίσει τις προκλήσεις της. «Το συμβούλιο συμφώνησε με την ελληνική πρόταση. Επ’αυτού η συζήτησή θα γίνει τον Αύγουστο και όχι το Σεπτέμβριο όπως επρόκειτο να γίνει αρχικά. Προειδοποίησα τους συναδέλφους μου ότι εάν υπάρξει ζήτημα θα ζητήσω έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ εάν συμβεί κάτι».

Επιπρόσθετα επιβεβαίωσε ότι ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 της Συνθήκης της ΕΕ σε περίπτωση που υπάρχει ένοπλη εμπλοκή με την Τουρκία. «Το άρθρο προβλέπει την αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών της ΕΕ εάν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση. Το ανάλογο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Να είμαστε ξεκάθαροι, προειδοποίησα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ εάν δεχθεί επίθεση από τον οποιονδήποτε» επεσήμανε.

«Η τουρκική παραβατικότητα εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι πολιτική κανονιοφόρων. Η Ελλάδα εάν υπάρξει παραβίαση των συνόρων, η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει. Είναι προφανές ότι το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας, είναι ανύπαρκτο και αυτό που η Άγκυρα παρουσιάζει ως τεμάχια που ζητεί άδειες για έρευνες είναι κομμάτι της Ελληνική Υφαλοκρηπίδας. (…). Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη γι αυτό το ενδεχόμενο. Γι αυτό και ζητήσαμε να υπάρχει έτοιμος κατάλογος βαρύτατων κυρώσεων για να ξέρει η Τουρκία που πηγαίνει και να μην αμφιβάλει κάνεις για τις προθέσεις μας, της Ευρώπης δηλαδή».

Ως παράδειγμα των βαρύτατων κυρώσεων για τις οποίες έκανε λόγο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αυτές θα μπορούσαν να συνίστανται σε ΝΟΤΑ για τον τουρισμό, ή κυρώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές ή τις εγγυήσεις για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. «Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας», είπε.

Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιομοι για διάλογο με όλους, ακόμα και με την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος», κατέληξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μυστική τριμερής Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο

Τριμερής συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδος – Τουρκίας έλαβε χώρα στο Βερολίνο λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και παρά το επιβαρυμένο κλίμα εξαιτίας της απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την καταφανή προσπάθεια της Γερμανίας να οικοδομήσει μία «διπλωματική γέφυρα» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για να πέσουν οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη σχετική αποκάλυψη πραγματοποίησε σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τρίτη 14 Ιουλίου.

Διπλωματικοί κύκλοι των Αθηνών επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα στο «Βήμα» την πραγματοποίηση της συνάντησης.