Τριμερής συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδος – Τουρκίας έλαβε χώρα στο Βερολίνο την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και παρά το επιβαρυμένο κλίμα εξαιτίας της απόφασης για τη μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συμμετείχαν οι διπλωματικοί σύμβουλοι της Άνγκελα Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι Γιαν Χέκερ και Ελένη Σουρανή, καθώς και ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εξ’ απορρήτων σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την καταφανή προσπάθεια της Γερμανίας να οικοδομήσει μία «διπλωματική γέφυρα» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για να πέσουν οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη σχετική αποκάλυψη πραγματοποίησε σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τρίτη 14 Ιουλίου. Διπλωματικοί κύκλοι των Αθηνών επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα στο «Βήμα» την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου, «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος», κατέληξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η γερμανική διπλωματία επιδιώκει να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Είχε προηγηθεί η προετοιμασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία είχαν εργαστεί μεθοδικά οι Γερμανοί και πιο συγκεκριμένα ο διπλωματικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, ο Γιαν Χέκερ.

Αυτός ήταν που διευκόλυνε αρχικώς τον δίαυλο μεταξύ του Ιμπραχίμ Καλίν και της Ελένης Σουρανή, της επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Παρά το βαρύ κλίμα και από την υπόθεση της Αγιά-Σοφιάς, η Αθήνα έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να τορπιλιστεί εκ μέρους της αυτή η δυνατότητα συνομιλίας και η εκτίμηση είναι ότι η συνάντηση του Βερολίνου βοήθησε στο θετικό, όπως εκτιμάται, αποτέλεσμα της συνάντησης του ΣΕΥ της Δευτέρας.