Την αντίδρασή στο μήνυμα καταδίκης της Τουρκίας από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας στη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «απορρίπτουμε τη λέξη ‘καταδίκη’». «Η Τουρκία απορρίπτει τις καταδικαστικές αναφορές που χρησιμοποίησε η ΕΕ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» υποστήριξε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Εβαρίστ Μπαρτόλο.

Ο ίδιος μάλιστα, δεν δίστασε να επιτεθεί και στην Ισπανία για το θέμα της αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. «Στην Ισπανία υπάρχουν μερικά τζαμιά που μετατράπηκαν σε εκκλησίες» τόνισε αναφερόμενος σε τεμένη των Μαυριτανών που μετατράπηκαν σε εκκλησίες τους προηγούμενους αιώνες.

Τόνισε, δε, ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας εμπίπτει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Νέες προκλήσεις Ερντογάν

Την αταλάντευτη θέση της προς τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί διαμήνυσε νωρίτερα η Άγκυρα, με τον Ερντογάν να συνεχίζει τα μαθήματα… Ιστορίας.

Σε άρθρο της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χουριέτ» μεταφέρει αποσπάσματα από την ομιλία του τούρκου προέδρου κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αφού έδωσε «γραμμή» στα στελέχη του κόμματός του να διαμηνύουν ότι η Τουρκία θα προστατεύσει την ιστορία της Αγίας Σοφίας και ότι οι εργασίες αλλαγής της σε τζαμί θα πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερη σπουδή, ο Ερντογάν είπε:

«Την Αγία Σοφία όπως και το Μπλε Τζαμί και το Σουλεϊμάνιγε θα μπορούν να την επισκέπτονται όλοι. Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ήταν παράλληλα ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο ανώτατος άρχοντάς τους. Και σε εμάς υπάρχει μία ελληνορθόδοξη εκκλησία. Η Αγία Σοφία άλλωστε ήταν τζαμί, μετατράπηκε σε μουσείο και τώρα έγινε ξανά τζαμί. Το ιστορικό μνημείο θα προστατευτεί. Όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας θα προστατευτούν».

Η καταδίκη της Ευρώπης

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και προτίθεται να καλέσει τη χώρα σε επανεξέταση και αλλαγή της απόφασης, όπως έκανε γνωστό ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ένα σημαντικό ζήτημα αφορούσε την Αγία Σοφία. Το Συμβούλιο καταδίκασε της απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα τέτοιο εμβληματικό μνημείο, όπως είναι η Αγία Σοφία, σε τζαμί. Αυτή η απόφαση αναπόφευκτα τροφοδοτεί τη δυσπιστία, προωθεί νέους διαχωρισμούς μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υποσκάπτει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία» δήλωσε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση.