Με την βεβήλωση σημείων του κέντρου της Αθήνας μεταξύ των οποίων και του μνημείου της Μαρφίν ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνδέοντας το θέμα με τις διαδηλώσεις και το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Άλλοθι για βανδαλισμούς

«Τα λόγια περιττεύουν. Κάποιοι λίγοι μισούν την πολιτεία και τους ίδιους τους συμπολίτες τους. […] Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της.

Η πρακτική της τυφλής βίας και της άκριτης έχθρας λέγεται φασισμός. Τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται στο όνομα του δικαιώματος στη διαδήλωση» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε υποστηρίζοντας πως «το νομοσχέδιο έρχεται να θωρακίσει από την κρατική αυθαιρεσία και από την απειλή και το σφετερισμό του δικαιώματος αυτού από τους εχθρούς της ομαλότητας».

«Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. Το κατοχυρώνουν τα Συντάγματά μας από το 1864» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ταμπού» ωστόσο στη σημερινή εποχή και σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι διαδηλώσεις γίνονται άλλοθι για βανδαλισμούς.

Δεν γνωρίζει στεγανά

«Η δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά. Η δημοκρατία αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες. Δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει. Το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει να αλλάξει» είπε ο κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του απαγορεύτηκαν συγκεντρώσεις όπως των αστυνομικών στα Εξάρχεια.

«Απαγορεύσατε συγκεντρώσεις πατώντας σε χουντικά νομοθετήματα» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι «χρειάζονται σύγχρονοι κανόνες που θα εξασφαλίζουν το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στο δημόσιο χώρο» προσθέτοντας ότι «όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία στη διαμαρτυρία τόσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου άλλου να φτάσει στο νοσοκομείο ή να βγάλει βόλτα τα παιδιά του».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις του νομοσχεδίου και υπεραμύνθηκε των διατάξεων επικαλούμενος αρθρογραφία των Νίκου Αλιβιζάτου και Αντώνη Μανιτάκη καθώς και γραπτά των αρχών του 20ου αιώνα του Αλέξανδρου Σβώλου.

Εναρμονίζεται με τα ισχύοντα στις προηγμένες χώρες

Στο πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης είπε είναι ασύστατος και αυθαίρετος ο χαρακτηρισμός για χουντικό νόμο και μίλησε για «αγυρτεία» όσων χαρακτηρίζουν το νόμο χουντικό.

«Το νομοσχέδιο αυτό με λίγες βελτιώσεις εναρμονίζεται πλήρως προς τα ισχύοντα στις πιο προηγμένες χώρες λέει ο κ. Αλιβιζάτος» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε επικαλούμενος τον κ. Μανιτάκη τόνισε «δεν πήγαινε άλλο με τη θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία της συνάθροισης, όπου η κάθε ομάδα διαδήλωνε όπου ήθελε και όποτε ήθελε».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τις εποχές της μετεμφυλιακής και μεταχουντικής περιόδου όπου η διαμαρτυρία ήταν το μόνο καταφύγιο για πολλούς πολίτες και πρόσθεσε:

«Δεν θα μπω σε άγονη αντιπαράθεση με όσους νομίζουν ότι τους ανήκουν ιδιοκτησιακά τα δικαιώματα αλλά και οι δρόμοι και οι πλατείες».

Επιστρέφω τη θρασύτατη κριτική

Η είναι μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Επιστρέφω τη θρασύτατη κριτική περί αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων από εκείνους που αποδόμησαν συστηματικά τους θεσμούς. Ας μην μιλούν για σχέδια καταστολής στους δρόμους όταν έχει αποδειχτεί ότι εξύφαναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους».

Η Ελλάδα διαθέτει πείρα και ωριμότητα για να προστατεύει τις συνταγματικές ελευθερίες αλλά και να αποτρέπει την κατάχρησή τους, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «το νομοσχέδιο υπηρετεί μια αναγκαιότητα και αποτελεί υλοποίηση μιας κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ. Έχουμε πολιτική νομιμοποίηση για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Ας πάρουμε τα δικαιώματα στα σοβαρά, συνέχισε λέγοντας πως αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι «να εναρμονίσουμε την ελευθερία με την ισότητα των δικαιωμάτων για να πάψουν να της καταχρώνται οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων.

Η επί της αρχής απόρριψη του νομοθετήματος με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς συνιστά η ίδια παραβίαση του συντάγματος, είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα κριτική εξ’ αριστερών και λέγοντας πως αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να φέρνει έναν εφαρμοστικό νόμος του άρθρου 11 του συντάγματος.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη στάση του ΚΙΝΑΛ που προσήλθε στο διάλογο με προτάσεις και έκανε αναφορές στις βελτιωτικές προτάσεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.