Απέσυρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τη διάταξη του λεγόμενου ιδιώνυμου αδικήματος για την συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1 το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις προβλεπόταν ότι: «Με την επιφύλαξη των άρθρων 170 και 189 του Ποινικού Κώδικα, όσοι μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους».

Με τις αλλαγές που έκανε ο κ. Χρυσοχοίδης η επίμαχη διάταξη αποσύρεται. Βελτιώσεις επέφερε και στα εξής: για την διάλυσης μιας διαδήλωσης θα πρέπει να παρίσταται και να συμφωνεί εισαγγελέας, ενώ στην περίπτωση απαγόρευσης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών και τέλος, ως προς την αυθόρμητη δημόσια συνάθροιση προβλεπόταν ότι «δύναται να επιτραπεί», ενώ με την τροποποίηση που έγινε προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται.

Όπως έλεγε ο κ. Χρυσοχοΐδης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στόχος του ήταν «να μην χάσει το νομοσχέδιο αυτό τίποτα από τη δυναμική του και την αποτελεσματικότητά του και με τις βελτιώσεις αυτές ενισχύεται η αποτελεσματικότητά του καθώς μπαίνουν επιπλέον εγγυήσεις».

Οι αλλαγές αυτές κινούνται στο πνεύμα των προτάσεων που είχε υποβάλλει εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ στην αρμόδια επιτροπή ο Γιώργος Καμίνης και πλέον μένει να φανεί αν τον κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο που έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, 8 και 9 Ιουλίου.