«Θεωρούμε ότι επιχειρείται μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Το ισχύουν θεσμικό πλαίσιο δεν τηρείται, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα.

Αναφερόμενος στον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι «έχει μετατρέψει το κέντρο της πόλης λες και είμαστε στο Μαλιμπού. Ο μεγάλος περίπατος έγινε ο μεγάλος περίγελος και κλαυσίγελος.

Επιχειρείται μια αντισυνταγματική τομή που δεν έχει επιχειρηθεί από καμία άλλη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά, είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Η χώρα μπαίνει σε μια βαθιά ύφεση, χρειάζεται σχέδιο όχι αυταρχισμό και προπαγάνδα.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν επιχειρεί να ρυθμίσει κάτι πάνω στην κοινή λογική, αλλά επιχειρεί μία επίθεση σε συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. «Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος του κ. Βορίδη με την νεοδεξιά λογική του κ. Χρυσοχοίδη ή είναι ο φόβος των διαδηλώσεων που έρχονται;» είπε και τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από αυταρχισμό και προπαγάνδα.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε: «Έχω την αίσθηση ότι θέλετε να περάσετε τον χρόνο που σας απομένει όχι χτίζοντας, αλλά γκρεμίζοντας». «Θέλετε να γκρεμίσετε και να εκδικηθείτε για μία Ελλάδα η οποία συλλογικά άφησε πίσω το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομά της» συνέχισε.

Αναφορικά με την καμπάνια «Μένουμε σπίτι» επεσήμανε ότι χθες «ήρθε το απόγειο της γελοιοποίησης, με την απόφαση Μαρινάκη να επιστρέψει τα χρήματα».

Ανακοινώσατε τη λίστα της ντροπής, που αποδεικνύει ότι μοιράσετε στο πίσω γραφείο του Μαξίμου λες και ήταν λεφτά της οικογένειάς σας και τα μοιράσατε σε όποιος σας αρέσει χωρίς κανένα κριτήριο, αλλά τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Δεν την κάνετε καλά τη μοιρασιά; Δεν έχετε άλλη επιλογή να πάρετε πίσω όχι μόνο του κ. Μαρινάκη αλλά και όλων.  Να πάρετε πίσω το πρόγραμμα της ντροπής, είπε και πρόσθεσε ότι αυτά μπορούν να μοιραστούν με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας με κριτήρια την αναγνωρισιμότητα και την τηλεθέαση.

«Σε κάθε περίπτωση κ. Μητσοτάκη δεν είστε μόνο εκτεθειμένος, αλλά και κατεγέλαστος», είπε.

Ειδική αναφορά έκανε στον κ. Γεραπετρίτη και συγκεκριμένα στο άρθρο που επιμελήθηκε σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται ότι «το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα»

Τι συμβαίνει αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας μας γυρίζετε σε παλαιότερες περιόδους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητώντας του να ακούσει όλη την κριτική και προσθέτοντας ότι κανένα ελληνικό Σύνταγμα δεν επέβαλε γνωστοποίηση συγκέντρωσης, μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, είπε

«Το κράτος είστε εσείς, βαράτε ελεύθερα κανείς δεν πρόκειται να σας ζητήσει ευθύνη. Αυτό το μήνυμα αποτυπώνεται και θεσμικά», είπε χαρακ. Η εισβολή την οικεία Ινδαρέ, σε κινηματογράφους που έβλεπαν την ταινία Τζόκερ, το ξύλο στις πλατείες. Το τελευταίο και πιο επικίνδυνο σημείο είναι να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ως οργανωτή, που θα αποζημιώσει τις ζημίες που θα προκύψουν.

Μεγαλύτερη ντροπή είναι εσείς κ. Γεννηματά, να ψηφίζετε το νομοσχέδιο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας,