Μαξίμου καλεί Κουμουνδούρου και συγκεκριμένα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αποπέμψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Νίκο Παππά, να τον θέσει δηλαδή σε καραντίνα, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Το Μέγαρο Μαξίμου θα καλεί συνεχώς τον κ. Τσίπρα να αποπέμψει τον κ. Παππά, καθ΄ότι το Νο2 του Μαξίμου (της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης) δεν ήταν κανένας τουρίστας, αλλά στενός συνεργάτης του τότε Πρωθυπουργού. Πιο στενός δεν γινόταν…

***
Επιπλέον το Μαξίμου επαναφέρει το παρακάτω ερώτημα προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ή θα τον βάλεις σε καραντίνα ή θα αναλάβεις την ευθύνη του παρακράτους». Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα «δεν έχουμε ξανακούσει υπουργό Επικρατείας να αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός παρακράτους που έβγαζε πολλά λεφτά». Τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας;

***
Προς το παρόν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τίποτα για την ταμπακιέρα. Και βεβαίως δεν σκοπεύει να διαγράψει τον Νίκο Παππά. Το κλίμα πάντως για τον κ. Παππά στο κόμμα του είναι βαρύ. Ηταν και στο παρελθόν έτσι, αφού πολλοί ήταν αυτοί που δεν τον συμπαθούσαν, λόγω του χαρακτήρα του και του γεγονότος ότι «λειτουργούσε υπογείως», όπως έλεγαν, αλλά τώρα που η Εισαγγελία εξετάζει την κατηγορία της ψευδορκίας εναντίον του, οι «σύντροφοί» του σχεδόν τον έχουν απομονώσει στην Βουλή. Ο μόνος που φαίνεται πως ακόμα τον στηρίζει είναι ο κ. Τσίπρας.

***
Ποιοι παρακολουθούν το ΚΚΕ;

Η γνωστή υπόθεση με τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, ξαναβγήκε στην επιφάνεια. Κι αυτή τη φορά με ανοικτή επιστολή – καταγγελία του ΚΚΕ ότι “στις 18 και 20 Ιούνη έγιναν και πάλι οι γνωστές «συνακροάσεις» – υποκλοπές στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό. Όπως λέει το ΚΚΕ και με δεδομένο ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την πρώτη καταγγελία, έχει γίνει πλέον ενδημικό αυτό το φαινόμενο των υποκλοπών. Αυτή τη φορά μαθαίνω ότι οι γραμμές του Περισσού “μπλέχτηκαν” ακόμα και με υπουργεία, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Παιδείας!!!

***
Οπως μου λένε από το ΚΚΕ η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στα Δικαστήρια, τη στιγμή που τα στοιχεία βοούν ότι υπάρχει σοβαρή παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και καταγγέλλει την αρμόδια ΑΔΑΕ ότι “αυτή δεν είναι Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αλλά “Αρχή Διατήρησης της Ανασφάλειας των Επικοινωνιών!”, κάνοντας μάλιστα και δημοσίως γνωστούς στο Υπ. Δικαιοσύνης τους αριθμούς της δικογραφίας για να μην λένε ότι δεν τους έχουν…

***
Οταν ζητείς τα φώτα των πρώην

Υπήρξαν στις κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠαΣοΚ ή ακόμα στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΠαΣοΚ υπουργοί (και στελέχη) που είχαν μία εξαιρετική επίδοση στην απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Επίδοση η οποία αναγνωρίστηκε και από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μαθαίνω λοιπόν ότι αυτούς τους πρώην υπουργούς πρόκειται να προσεγγίσουν κυβερνητικά στελέχη για να μάθουν τον τρόπο ποιοτικής απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, ενόψει και του επερχόμενου πακέτου ανάκαμψης. Ηδη κλείστηκε το πρώτοι ραντεβού με έναν νυν υπουργό και με έναν πρώην υπουργό. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα, αλλά μόλις γίνει το ραντεβού θα επανέλθω με λεπτομέρειες.

***
Η Μαρέβα Μητσοτάκη αποχωρεί από την Zeus + Dione

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη αποχωρεί από τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας Zeus + Dione, όπου υπήρξε συνδημιουργός και συνιδρύτρια. Μια εταιρεία την οποία η ίδια δημιούργησε το 2012 μαζί με τη φίλη της Δήμητρα Κολοτούρα. Σκεφτόταν, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό το τι θα κάνει τόσο με την εταιρεία της όσο και με την αντιπροεδρία της οργάνωσης Endeavor αφού η εμπλοκή με την πολιτική έστω και έμμεσα έχει ένα τίμημα. Η είδηση πάντως ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού, αποχωρεί από τον επιχειρηματικό στίβο και την επιτυχημένη πορεία της από τον χώρο της μόδας, επιβεβαιώθηκε ανεπισήμως αργά το απόγευμα της Τετάρτης – αλλά πλήρως από το περιβάλλον της οικογένειας και από συνομιλητές του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης των μετοχών της φίρμας «Zeus + Dione». Το «τιμόνι» της εταιρείας θα περάσει στα χέρια της συνεταίρου της Δήμητρας Κολοτούρα.

***
Ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Αρχιμανδρίτης

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη πρόσφατα στην Κόνιτσα σε μια περιοδεία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Περπατώντας ανάμεσα στο κόσμο, άλλοι έσπευσαν να τον χαιρετήσουν δια χειραψίας, άλλοι με νεύματα και άλλοι με χαμόγελο. Ενας μόνον τον πλησίασε του άρπαξε το δεξί χέρι και το φίλησε. Αμέσως οι υπόλοιποι του έκαναν παρατήρηση: «Πέρασες τον Πρόεδρο για αρχιμανδρίτη και ασπάζεσαι την Δεξιά του…Κυρίου;» του είπαν. Ο κ. Τασούλας γνωστός για το χιούμορ του έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Απλώς κάποιοι κακώς τον πληροφόρησαν ότι καταργήθηκε το… ΑΣΕΠ.». Εμμέσως πλην σαφώς ο Πρόεδρος της Βουλής κατακεραύνωσε το… ρουσφέτι.

***
Η Πρόεδρος στα ακριτικά νησιά

Θυμάστε ότι με την πρώτη της έξοδο μετά το lockdown η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε στην ακριτική Θράκη. Τη Δευτέρα, μαθαίνω θα επισκεφθεί δύο ακριτικά νησιά. Την Αστυπάλαια και τους Λειψούς. Θα μεταβεί με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 στη Σάμο και από εκεί με ελικόπτερο Super Puma στα δύο νησιά.

***
Η Ορκωμοσία του κυρίου Διοικητή

Ορκίζεται (για την ακρίβεια ξανά- ορκίζεται) το Σάββατο ο Γιάννης Στουρνάρας για άλλα έξι χρόνια διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Η ορκωμοσία θα γίνει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Την προηγούμενη φορά που ο κ. Στουρνάρας ορκίστηκε ως κεντρικός τραπεζίτης, ορκίστηκε ενώπιον του Κάρολου Παπούλια και παρουσία του Γκίκα Χαρδούβελη (ήταν τότε υπουργός Οικονομικών διάδοχος του Στουρνάρα). Εν συνεχεία ο κ. Στουρνάρας όρκισε τον έναν υποδιοικητή ενώπιον του Πρ. Παυλόπουλου και παρουσία του Γιάννη Βαρουφάκη. Τον έτερον υποδιοικητή παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

***
Και νέες προβλέψεις για την ύφεση

Αυτό το Σαββατοκύριακο πάντως ο κ. Στουρνάρας δεν πρόκειται να πάει στην προσφιλή του Σύρο. Θα μείνει στην Αθήνα και μάλιστα στο γραφείο του βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στην Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που θα παραδώσει (σε στικάκι) την προσεχή Δευτέρα και θα έχει τις εκτιμήσεις του για την ύφεση. Και τούτο τη στιγμή που το ΔΝΤ αναφέρεται σε κρίση «άνευ προηγουμένου» λόγω κορωνοϊού. Σχεδόν 5%, αναφέρει, ότι θα είναι η παγκόσμια κρίση το 2020. Σας υπενθυμίζω ωστόσο ότι εξαιτίας αυτής της εκθέσεως το καλοκαίρι του 2015 έγινε ένας μεγάλος χαμός από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του. Ηταν η περίοδος αυτή του 2015, που είχε διαταχθεί από την τότε Πρόεδρο της Βουλής η βίαιη προσαγωγή του στο Κοινοβούλιο.

***
Οι εξαγγελθείσες διορθωτικές κινήσεις

Εως τώρα, δηλαδή από την επιβολή του lockdown έως και σήμερα, ο κ. Στουρνάρας βρισκόταν συνεχώς στο γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και επικοινωνούσε με τους συνεργάτες του, αλλά και με τους άλλους ευρωπαίους τραπεζίτες (καθώς και με την Κριστίν Λαγκάρντ) μέσω τηλεδιάσκεψης. Το πρώτο του ταξίδι το έχει προγραμματίσει στα τέλη Ιουλίου στην Φρανκφούρτη, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ. Το ΔΣ της ΕΚΤ θα γίνει δια ζώσης, όπως δια ζώσης θα γίνει και η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, στα μέσα Ιουλίου. Αντιθέτως το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο (προς τα τέλη Ιουνίου) θα γίνει και αυτή τη φορά (εκτός απροόπτου) με τηλεδιάσκεψη. Ισως, λένε οι γνωρίζοντες, να είναι και το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο που γίνεται με την παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης. Επονται, βλέπετε, οι εξαγγελθείσες «διορθωτικές κινήσεις».