Ενέργειες «εσωτερικής τρομοκρατίας» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τις ταραχές που καταγράφονται από την περασμένη εβδομάδα σε πολλές αμερικανικές πόλεις, στο περιθώριο των διαδηλώσεων που προκάλεσε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς.

Διεμήνυσε παράλληλα ότι θα αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να σταματήσουν τις λεηλασίες και τις καταστροφές περιουσιών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «ντροπή» τις ταραχές της Κυριακής στην Ουάσινγκτον και κάλεσε τους κυβερνήτες των πολιτειών να λάβουν οι ίδιοι τις απαραίτητες αποφάσεις για να ανακτήσουν την «κυριαρχία» του κράτους στους δρόμους των πόλεων.

Aνθρωποκτονία ο θάνατος του Φλόιντ

Δύο γιατροί που διενήργησαν νεκροψία-νεκροτομή στον Τζορτζ Φλόιντ, τον 46χρονο Αφροαμερικανό που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από τέσσερις αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από «μηχανική ασφυξία» και ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία.

Ο Δρ. Μάικλ Μπέιντεν, ένας από τους γιατρούς που συμμετείχε στη νεκροψία κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του Φλόιντ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ότι το θύμα δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα το οποίο να συνέβαλε στον θάνατό του. Σύμφωνα με τον Μπέιντεν, ο θάνατος προκλήθηκε από την πίεση που ασκούσαν τα γόνατα των αστυνομικών τόσο στον λαιμό του όσο και στην πλάτη του.

Ο όρος «μηχανική ασφυξία» σημαίνει ότι κάποιου είδους φυσική δύναμη του έκοψε την παροχή οξυγόνου.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP