Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, πήρε θέση για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ άδειασε τον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι δεν υποστηρίζει τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ να βγει ο στρατός στους δρόμους για να επιβάλει την τάξη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Πεντάγωνο, ο Έσπερ αποκάλεσε τη δολοφονία του Φλόιντ ένα «στυγερό έγκλημα» και είπε ότι όλοι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην προσαγωγή του Αφροαμερικάνου πρέπει «να λογοδοτήσουν για τον θάνατό του».

«Είναι μια τραγωδία που έχουμε δει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές», είπε ο Αμερικάνος υπουργός και πρόσθεσε ότι ο ρατσισμός είναι μία πραγματικότητα στην Αμερική και ότι όλοι πρέπει να κάνουν το καλύτερο για να τον αναγνωρίσουν, να τον αντιμετωπίσουν και να τον εξαλείψουν.

Όχι στρατός στους δρόμους

Ο Έσπερ δήλωσε ακόμη ότι είναι αντίθετος στη χρήση του Νόμου κατά των Εξεγέρσεων (Insurrection Act), ο οποίος θα επιτρέψει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει τις εν ενεργεία στρατιωτικές δυνάμεις για την επιβολή του νόμου.

Επισήμανε ότι τα εν ενεργεία στρατεύματα μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο της επιβολής του νόμου εντός των ΗΠΑ «μόνο στις πιο επείγουσες και τρομερές καταστάσεις», προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση τώρα».

Η ενεργοποίηση του Νόμου κατά των Εξεγέρσεων συζητιόταν τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο Τραμπ είχε κάνει λόγο για χρήση του στρατού με σκοπό την πάταξη των βίαιων διαδηλώσεων στις πόλεις των ΗΠΑ.

Άγνοια για το σόου Τραμπ στην εκκλησία του St. John

Ο Έσπερ δήλωσε επίσης ότι δεν γνώριζε για την πρόθεση του Τραμπ να επισκεφτεί την εκκλησία του αγ. Ιωάννη στο πάρκο Λαφαγιέτ της Ουάσιγκτον την Τρίτη.

Για να επισκεφτεί πεζός την εκκλησία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χρειάστηκε οι αστυνομικοί του να καθαρίσουν τη διαδρομή από τους διαδηλωτές με δακρυγόνα έτσι ώστε ο Τραμπ να μπορέσει να φωτογραφηθεί μπροστά από τον ναό με τη Βίβλο στο χέρι.

Ο Μαρκ Έσπερ ήταν στη συνοδεία του Τραμπ, αλλά δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι το πάρκο θα άδειαζε από τον κόσμο με τη χρήση δακρυγόνων.