Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν λειτούργησε ως καταλύτης για να ξεχειλίσει το καζάνι της οργής ενάντια στον ρατσισμό, την κρατική καταστολή και τις φυλετικές διακρίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ και οι υποστηρικτές της.

Σε τουλάχιστον 20 πόλεις των ΗΠΑ μαίνονται εδώ και τρεις μέρες διαμαρτυρίες, πολλές από τις οποίες έχουν παρεκτραπεί με φωτιές, καταστροφές, λεηλασίες, πυροβολισμούς και μάχες σώμα με σώμα διαδηλωτών με αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το CNN, δύο αστυνομικοί της ομοσπονδιακής αστυνομίας δέχτηκαν πυρά το βράδυ της Παρασκευής εν μέσω των διαδηλώσεων στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια, όπου τουλάχιστον 7.500 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης. Ο ένας από τους δύο υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Δύο νεκροί διαδηλωτές

Απώλειες μετρούν και οι διαδηλωτές σε αυτόν τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το βίντεο με τη δολοφονία του Φλόιντ.

Ένας διαδηλωτής στη Μινεάπολη, όπου σημειώθηκε η φρικτή δολοφονία του Φλόιντ, πέθανε από πυρά υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Επιπλέον, η αστυνομία του Ντιτρόιτ ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Παρασκευής ένας άγνωστος που επέβαινε σε όχημα SUV άνοιξε πυρ σε πλήθος διαδηλωτών στην περιοχή του Greektown, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας 19χρονος.

Και οι δύο αυτοί θάνατοι σημειώθηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με τους διαδηλωτές να κάνουν λόγο για πυρά αστυνομικών.

Με τις άγριες διαδηλώσεις να έχουν στοιχίσει τη ζωή ήδη σε τρεις ανθρώπους, το σίγουρο είναι ότι ακραία στοιχεία εκμεταλλεύονται το σκηνικό ανομίας που έχει στηθεί στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ.

«Πολιορκία» στα γραφεία του CNN στην Ατλάντα

Αν και το CNN τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των διαδηλωτών και κατά της κυβέρνησης Τραμπ, χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από τα γραφεία του ειδησεογραφικού ομίλου στην Ατλάντα το απόγευμα της Παρασκευής.

Τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν όταν κάποιοι από αυτούς άρχισαν να σπάνε τα τζάμια του κτιρίου.

Τότε, επενέβη η Αστυνομία με δακρυγόνα και ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των αρχών και των διαδηλωτών.

Επιθέσεις και συλλήψεις δημοσιογράφων

Στόχος αστυνομικών έγινε μια ρεπόρτερ κατά τη διάρκεια που κάλυπτε live τα επεισόδια στο Λουισβίλ του Κεντάκι, για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Συγκεκριμένα, η Κέιτλιν Ραστ του καναλιού WAVE βρισκόταν σε κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου είχαν ξεσπάσει οι ταραχές, όταν ένας αστυνομικός φάνηκε να στοχεύει προς το μέρος εκείνης και του καμεραμάν, ρίχνοντάς τους σφαίρες πιπεριού.

Η Ραστ δεν έμοιαζε με… διαδηλωτή, καθώς φορούσε το χαρακτηριστικό ανακλαστικό γιλέκο και κρατούσε το μικρόφωνό της, με συνέπεια η κίνηση του αστυνομικού να προκαλεί προβληματισμό. Η ρεπόρτερ, πάντως, δεν τραυματίστηκε και συνέχισε το έργο της.

Την Πέμπτη, η αστυνομία της Μινεσότα συνέλαβε έναν δημοσιογράφο του CNN ζωντανά στην τηλεόραση την ώρα που κάλυπτε τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη Μινεάπολις, τον τόπο της απίστευτης δολοφονίας του Φλόιντ.