Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τους διαχειριστές κόκκινων δανείων μετά την κάμψη των εισπράξεων που σημειώθηκε την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου λόγω της πανδημίας, καθώς οι ανακτήσεις έχουν αρχίσει να βελτιώνονται το Μάιο
Τούτο υπογράμμισε ο κ. Τ. Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank FPS και Πρόεδρος της Ένωσης Διαχειριστών Δανείων, μιλώντας στο πανευρωπαικό συνέδριο της SmithNovak NPL VIRTUAL με θέμα «A virtual update on the European Non-Performing Loans market».
 
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 1300 εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, όλες οι εταιρείες διαχείρισης αντιμετώπισαν πρόβλημα στις ανακτήσεις ειδικά το 2ο 15νθήμερο του Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι διαφαίνεται σταθεροποίηση τον μήνα Μάιο γεγονός που σηματοδοτεί επαναφορά στην κανονικότητα σε επίπεδο πληρωμών.
Όπως υποστήριξε, τα χαρτοφυλάκια που επηρεάστηκαν αρνητικά ήταν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις κυρίως καταναλωτικά και επαγγελματικά, ενώ καλύτερη εικόνα εμφάνισαν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις, «γεγονός που δίνει ένα θετικό μήνυμα για τις τιτλοποιήσεις που έγιναν ή που προγραμματίζονται».
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος των εταιρειών διαχείρισης στην Ελλάδα τόνισε ότι «σημαντικό και κύριο μέλημα μας ήταν το πώς θα διασφαλίσουμε και θα εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης και υγιεινής για το προσωπικό της εταιρίας μας. Παράλληλα κληθήκαμε να εφαρμόσουμε όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, εφαρμόζοντας τηλεργασία στο μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων μας, ώστε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα επίσης σημαντικό θέμα που μας απασχολεί όλη την περίοδο είναι πως η πανδημία θα επηρεάσει και τι αλλαγές θα επιφέρει στο λειτουργικό μοντέλο των εταιριών διαχείρισης στην μετά Covid εποχή».
 
Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ότι «επιπρόσθετο πρόβλημα στο ήδη βεβαρυμμένο από καθυστερήσεις σκέλος των νομικών ενεργειών, δημιούργησε το γεγονός παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων και αναγκαστικής εκτέλεσης νομικών ενεργειών και πλειστηριασμών που έχει αρνητική επίπτωση στα Business plans των επενδυτών καθώς και στους στόχους NPEs των τραπεζών».
Όμως, η μείωση των recoveries σημαίνει αυτομάτως και μείωση των εσόδων για τις εταιρίες διαχείρισης, γεγονός που επιτάσσει την επανεξέταση των λειτουργικών δαπανών και τον εξορθολογισμό των εξόδων. «Αυτό μπορεί να επισπεύσει την δημιουργία συγχωνεύσεων στον κλάδο και δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων ειδικά στους μικρότερους παίκτες» εκτίμησε ο κ. Πανούσης.
Αναφερόμενος τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα επηρεάσουν την πορεία των NPLs, ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής 4 σημαντικά σημεία:
 
1. Ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2021 εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την πτωχευτική διαδικασία τόσο για νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις
2. Η αλλαγή στο Ν.3869 με βάση την οποία όλα τα αιτήματα που δεν έχουν εκδικαστεί θα μπουν πλέον στη νέα πλατφόρμα με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης. Με αυτό τον τρόπο θα εξορθολογιστεί η διαδικασία και θα ενταχθούν στο νόμο αυτοί που πρέπει να μπουν και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπει μία τάξη στα NPL των στεγαστικών δανείων και το σημαντικότερο θα αντιμετωπιστούν με σωστά κριτήρια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
3. Ο νόμος 4605 περί προστασίας της κύριας κατοικίας με βάση τον οποίο, έως τον Ιούλιο θα δοθεί ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία προστασίας. Προβλέπεται σημαντική αύξηση των αιτημάτων.
4. Το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων που θα τεθεί σε εφαρμογή από την πολιτεία 1η Ιουλίου και το οποίο είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει πάνω από 250.000 δανειολήπτες που σημαίνει περισσότερα από 13 δισ. ευρώ δάνεια.
«Εάν όλα τα παραπάνω τεθούν σε εφαρμογή είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν οι επιχειρηματικοί στόχοι των Τραπεζών για την μείωση των NPEs, θα εξορθολογιστεί η δευτερογενής αγορά δανείων και θα επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων μέσα από το πρόγραμμα Ηρακλής, ενώ θα δούμε σταδιακή βελτίωση στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας και στο πλάνο εξυγίανσής της μετά την πανδημία» υποστήριξε ο κ. Πανούσης.