Αστυνομία, ΔΕΔΔΗΕ, Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων, Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες δημόσιες υπηρεσίες αναμένεται εντός των επόμενων μηνών να αποκτήσουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies, το οποίο λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Με το ψηφιακό πολυεργαλείο των μηχανικών, στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, έχουν εκδοθεί περί τις 100.000 άδειες δόμησης καθώς και άλλες 30.000 αναθεωρήσεις αδειών ή εγκρίσεις. Ωστόσο, αν και η πλειονότητα των φακέλων διεκπεραιώνεται το πρώτο δεκαήμερο ή το πολύ εντός 30 ημερών, υπάρχουν υποθέσεις που καθυστερούν διότι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία παραμένουν ψηφιακά… αναλφάβητες.

Υπηρεσίες δόμησης

Σταδιακά, όλο και περισσότερες διαδικασίες που αφορούν τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) εντάσσονται στο e-adeies, ενώ προσφάτως ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, για τα οποία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στην εξέλιξη των έργων. Ηδη, σε λιγότερο από έναν μήνα, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ. Σύντομα μάλιστα στο e-adeies μπαίνουν και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, τα οποία επίσης αργοπορούν στην εξέταση των προσφυγών ή στις γνωμοδοτήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές διαδικασίες για τη συμμετοχή στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΤΕΕ της Αστυνομίας (όπου κοινοποιούνται όλες οι οικοδομικές άδειες για έλεγχο) και της Πυροσβεστικής για τους απαιτούμενους ελέγχους μελετών πυροπροστασίας. Επίσης, το ΤΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη στο e-adeies των Εφορειών Αρχαιοτήτων, όπως και με τις δασικές υπηρεσίες.

Η πύλη του ΤΕΕ

Ετσι, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΤΕΕ, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Στασινός, θα γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα και θα δίνονται οι εγκρίσεις που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας (π.χ. βεβαιώσεις Δασαρχείου, Αρχαιολογίας, Κτηματολογίου). «Ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούσαν να ενταχθούν. Μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά: να εντάξουμε με τον ίδιο τρόπο τις διαδικασίες για τη σύνδεση των οικοδομών με το φυσικό αέριο ή την ηλεκτροδότηση» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη μια οικοδομή, πρέπει ο φάκελος να συμπληρωθεί με βεβαίωση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τη σύνδεση με το δίκτυο ρεύματος.

Σήμερα οι υποθέσεις που απαιτούν χρόνο έκδοσης άνω των 30 ημερών και φτάνουν έως και τους 6 μήνες είναι λίγες. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΤΕΕ, το 2016 για την έκδοση άδειας δόμησης απαιτούνταν, στην περίπτωση που εμπλέκονταν μόνο οι Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ συνολικά για την αδειοδότηση ενός έργου από 5 μήνες έως και 2,5 χρόνια.

Οι e-adeies

Με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο e-adeies, «πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο της υπόθεσής τους ηλεκτρονικά και οι μηχανικοί θα ολοκληρώσουν το σύνολο μιας αδειοδότησης οικοδομικού έργου ψηφιακά» υπογραμμίζει ο κ. Στασινός. Στόχος είναι το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών να «κουμπώσει» με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που ξεκινά σε λίγους μήνες, αλλά και με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη που έχει ήδη θεσπιστεί και όταν λειτουργήσει θα ενσωματώνει τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια Κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις, ζώνες αιγιαλού, παραλίας, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies, εκτός από την έκδοση οικοδομικών αδειών, εκδίδονται βεβαιώσεις και εκτελούνται δεκάδες άλλες πράξεις, όπως άδειες κατεδάφισης, έγκριση εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές, έλεγχος οικοδομικής άδειας ανακατασκευής πυρόπληκτου κ.λπ. Είναι αξιοσημείωτο ότι πέρα από τις Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων της χώρας στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies δραστηριοποιήθηκαν – από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον εφετινό Απρίλιο – και άλλες ειδικές υπηρεσίες δόμησης, π.χ. των Εκκλησιών της Ελλάδος (127 άδειες) και της Κρήτης (23 άδειες), της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων (10 άδειες), του υπουργείου Τουρισμού (142 άδειες για τουριστικές επενδύσεις), του υπουργείου Πολιτισμού (21 άδειες) κ.λπ.