Εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η αίτηση της Eurobank για την ένταξη του πρώτου σκέλους της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων ύψους 7,50 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία Cairo, στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής.

Με τον τρόπο αυτό η Eurobank εγκαινιάζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού συστήματος, ανοίγοντας το δρόμο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στα επίπεδα των 6,50 δισ. ευρώ και του δείκτη καθυστερήσεων στο 15% περίπου.

Με τη συμμετοχή της στον Ηρακλή η Eurobank θα λάβει συνολικά κρατικές εγγυήσεις ύψους 2,40 δισ. ευρώ, οι οποίες θα καταστήσουν τους τίτλους που θα παραμείνουν στο ενεργητικό της μηδενικού ρίσκου, απελευθερώνοντας με τον τρόπο αυτό κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή Cairo αποτελείται από τρία οχήματα ειδικού σκοπού(SPVs):

– Tο πρώτο SPV, δάνεια λιανικής σε ευρώ (στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρά επαγγελματικά), ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το senior κομμάτι των ομολόγων που θα διακρατήσει η Τράπεζα ανέρχεται σε 680 εκατ. ευρώ.

– Το δεύτερο SPV, δάνεια λιανικής σε ελβετικό φράγκο, ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Το senior κομμάτι ομολόγων που θα διακρατηθεί από την Τράπεζα είναι ύψους 970 εκατ. ευρώ.

– Το τρίτο SPV, δάνεια 2,7 δισ. ευρώ, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι senior τίτλοι ανέρχονται σε 754 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα εξασφάλισε την Τετάρτη την έγκριση για τα δύο πρώτα πακέτα (SPV 1 και 2), με την οποία θα λάβει εγγυήσεις 1,6 δισ. ευρώ και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει αποδεκτή η αίτησή της και για το τρίτο σκέλος της συναλλαγής.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος και για την τυπική ολοκλήρωση του deal με τη Do Value, η οποία εκτός από μέρος των τίτλων που θα εκδοθούν, έχει αποκτήσει και το 80% της θυγατρικής του ομίλου στη διαχείριση επισφαλειών FPS.