Την 1η Ιουλίου θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από όσους έχουν «κόκκινα» αλλά και «πράσινα» δάνεια και έχουν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊου προκειμένου να δικαιούνται την επιδότηση της δόσης του δανείου τους εφόσον έχει υποθήκη την  πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Έκθεση Προόδου που δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει συζητήσει ήδη με κάθε λεπτομέρεια με τους θεσμούς το σχέδιο της και έχουν συμφωνήσει ότι από την 1η Ιουλίου θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για να υποδεχθεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτησή του για το Κυβερνητικό Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, το πρόγραμμα προστασίας θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», όχι μόνον δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, αλλά και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το πρόγραμμα θα καλύπτει για πρώτη φορά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όσων επλήγησαν από την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα θα θέτει όμως δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, με το νέο πρόγραμμα, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας:

· Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

· Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

· Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.

· Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

· Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

· Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Τα κριτήρια επιλογής και η διαδικασία

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην 6η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, τα κριτήρια επιλογής θα είναι μεταξύ άλλων:

· το οικογενειακό εισόδημα,

· η αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και

· το υπόλοιπο του δανείου.

Όσον αφορά τη διαδικασία, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες που θα πληρούν τα κριτήρια

· θα υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα το διάστημα 1-31 Ιουλίου

· θα πραγματοποιείται έλεγχος για το κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια

· η τράπεζα θα προχωρά σε αναδιάρθρωση του δανείου κρίνοντας κατά πόσο το συγκεκριμένο δάνειο είναι βιώσιμο και θα υποβάλλει σχετική πρόταση στον οφειλέτη.