Με συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα και στη Λάρυμνα οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ανακοίνωση για  συρρίκνωση του προσωπικού και ζητούν να καταργηθεί ο νόμος που έχει οδηγήσει την επιχείρηση σε διάλυση, όπως αναφέρουν.

Διεκδικούν την άμεση χρηματοδότηση και την επαναφορά της ΛΑΡΚΟ σε πλήρη λειτουργία και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα.

Στη Λάρυμνα, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου από την Τρίτη.

Μετά τις αποφάσεις για το μείωση μισθών, ο ειδικός εκκαθαριστής ενημέρωσε τη διοίκηση του εργοστασίου ότι θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού, προκειμένου να μειωθεί ακόμη περισσότερο το μισθολογικό κόστος της εταιρείας.

Με υπηρεσιακό σημείωμα, ζήτησε από τους τμηματάρχες του εργοστασίου της Λάρυμνας να του προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του εργοστασίου, κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

«Η ΛΑΡΚΟ με εντολή της κυβέρνησης και ως αποτέλεσμα του νόμου που ψηφίστηκε το Φλεβάρη έχει σταματήσει επί της ουσίας τη λειτουργία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Στοχος είναι να βγει στο νυφοπάζαρο της ιδιωτικοποίησης – εκποίησης η ΛΑΡΚΟ απαξιωμένη και χαμηλό αντίτιμο.

Σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση δημιουργεί τους όρους που απαιτούν τα συμφέροντα που ενδιαφέρονται για τη λεία του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Χτυπιούνται μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα μέσα από μεγάλες περικοπές και με το ενδεχόμενο απολύσεων ή διαθεσιμοτήτων να είναι προ των πυλών.

Παράλληλα δίνονται εκατομμύρια ευρώ όπως παραδείγματος χάρη στη ΔΕΗ χωρίς η ΛΑΡΚΟ να καταναλώνει ρεύμα και σε μεγαλοεργολάβους στα μεταλλεία για να ετοιμάσουν προίκα ετοιμοπαράδοτου πλούσιου μεταλλεύματος.

Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ και εκφράζονται μέσα από το Συνδικάτο μας, ομόφωνα αποφάσισαν και συντάσσονται με τις αποφάσεις όλων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ και όλων των εργαζομένων. Παράλληλα είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν σε περίπτωση που χτυπηθεί το δικαίωμα στην εργασία».

Πηγή εικόνων : tvstar.gr