Σχεδόν όλοι όσοι αναρρώνουν από τον κοροναϊό αναπτύσσουν αντισώματα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Chongqing στην Κίνα, όπου επιστήμονες μελέτησαν τις αιματολογικές εξετάσεις 285 ασθενών που είχαν κοροναϊό και ανάρρωσαν, διαπίστωσε ότι το 95% αυτών ανέπτυξαν και τους δύο τύπους ανοσοκυττάρων που καταπολεμούν τον ιό.

Σύμφωνα με τη «Daily Mail», το 40% των ασθενών που βρήκαν νικητές στη μάχη με τον ιό, ανέπτυξαν μέσα σε λίγες ημέρες αντισώματα ενώ το 95% τα εμφάνισε σε δύο εβδομάδες. Σε διάστημα 20 ημερών, όλοι σχεδόν οι ασθενείς είχαν εμφανίσει ανοσία αφότου μολύνθηκαν με τον ιό.

Τα τεστ αντισωμάτων αυξάνονται στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό με τους επιστήμονες να προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιος έχει ήδη αναπτύξει κάποια πιθανή προστασία έναντι της επανεμφάνισης του κοροναϊού.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα αντισώματα: κατά πόσον τα αναπτύσσουν όλοι, ποιο επίπεδο αντισωμάτων είναι απαραίτητο για την παροχή προστασίας και πόσο διαρκεί αυτή η προστασία, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

«Η πρόσφατη μελέτη βοηθάει τους επιστήμονες να λύσουν τις απορίες τους ανανεώνοντας τον ενθουσιασμό τους σε ότι αφορά τις προσπάθειες ανάπτυξης και εφαρμογής τεστ αντισωμάτων ευρείας κλίμακας για τη νόσο Covid- 19», έγραψε στο blog του ο καθηγητής  Francis Collins του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Αν και όπως επισημαίνουν δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η προστασία από την επαναμόλυνση, η μελέτη παρέχει ενθαρρυντικά στοιχεία ότι δείχνει ότι, σχεδόν όλοι οι ασθενείς που αναρρώνουν, θα έχουν αναπτύξει ανοσία σε τρεις εβδομάδες.

Οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Chongqing που μελέτησαν τις αιματολογικές εξετάσεις των ασθενών για την εμφάνιση των ανοσοκυττάρων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παράγουμε δύο τύπους αντισωμάτων έναντι των λοιμώξεων:την ανοσοσφαιρίνη Μ (IgM) και την ανοσοσφαιρίνη G (IgG).

Μόνο το 40% των ασθενών ανέπτυξαν αντισώματα IgM την πρώτη εβδομάδα αφότου κόλλησαν τον ιό. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης «IgM».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλοι εμφάνισαν αντισώματα IgG που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν αλλά είναι ο τύπος των αντισωμάτων με δυνατότητα για πιο μακροπρόθεσμη προστασία.

Πηγή: Daily Mail