Μεγάλα ποσοστά προσέλευσης μαθητών της Γ’ Λυκείου την πρώτη ημέρα σε πολλά σχολεία της χώρας δείχνει το ρεπορτάζ του «Βήματος», ωστόσο η εικόνα που μεταφέρουν πολλοί διευθυντές είναι η ίδια: οι περισσότεροι μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία τους, υπογράφουν τις αιτήσεις – δηλώσεις τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις και στη συνέχεια αποχωρούν.

Η σχετική προθεσμία για την κατάθεση των δηλώσεων είναι ως τις 14 του μήνα, και η παρουσία των μαθητών στα Λύκεια για την υπογραφή τους είναι υποχρεωτική. Κατά τα άλλα, σήμερα οι διευθυντές των σχολείων έχουν στα χέρια τους και τις ακριβείς οδηγίες για τη συμπλήρωση δηλώσεων για όσους μαθητές θέλουν να μην παρουσιαστούν στα σχολεία τους, καθώς έχουν στο σπίτι τους ομάδες υψηλού κινδύνου, ή ανήκουν οι ίδιοι σ’ αυτές. Κατ’ επέκταση ενημερώνουν από το πρωί τους γονείς των μαθητών που ενδιαφέρονται.

Ανεπίσημα πάντως μέλη της ΟΛΜΕ έδιναν σήμερα ποσοστά παρουσίας των μαθητών στα σχολεία τους στο 45-50%. Πάντως, όπως δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολείων, η πραγματική εικόνα για τους αριθμούς των μαθητών που επέστρεψαν στις τάξεις τους αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας.

Η προσέλευση ανά την επικράτεια

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υψηλά ποσοστά εμφάνισης των μαθητών στα σχολεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα Δωδεκάνησα, στην Τρίπολη, στην Ευρυτανία. Στη Βοιωτία το ποσοστό σε σχολεία κυμαίνεται γύρω στο 50%, στην Κω υπάρχουν και σχολεία στα οποία μόνο ένα 10% που έχει παρουσιαστεί από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, στην Άρτα 60% των μαθητών έχουν εμφανιστεί σε δέκα σχολεία της περιοχής, στα Ιωάννινα πιθανώς πολλά σχολεία, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τοπικές Ενώσεις καθηγητών, έχουν ποσοστά εμφάνισης κάτω από 50%.

Οι μαθητές βέβαια προσέρχονται στα σχολεία τους με αντισηπτικά, ελέγχους, και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε σήμερα το 46 Γενικό Λύκειο στο κέντρο της Αθήνας και εκεί συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές επισημαίνοντας τους την ανάγκη τήρησης των μέτρων ασφαλείας και προσωπικής υγιεινής.

Το ερώτημα που απασχολεί βέβαια αυτή τη στιγμή την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας είναι τι θα γίνει με τη σύσταση του υπουργείου Παιδείας για online μετάδοση των μαθημάτων που θα γίνονται στην τάξη για όσους μαθητές θέλουν να τα παρακολουθήσουν από το σπίτι.

Η ΟΛΜΕ (καθηγητές δημόσιων σχολείων) έχει ζητήσει από τα μέλη της να μην εφαρμόσουν αυτή την πολιτική, ενώ μαζί με τις άλλες δυο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίας της χώρας, την ΔΟΕ (δάσκαλοι) και την ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) διοργανώνουν την Τετάρτη στα Προπύλαια κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Σε ανακοίνωση τους δε οι τρεις Ομοσπονδίες κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για αντιδημοκρατικές μεθόδους και κατάθεση του νέου πολυνομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση εν μέσω πανδημίας και χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί πραγματικός διάλογος λόγω της καραντίνας που είχε επιβληθεί έως πρόσφατα.