«Πρώτη ημέρα» επιστροφής στα σχολεία σήμερα, για εκατοντάδες τελειόφοιτους της Γ τάξης του Λυκείου, οι οποίοι θα βρεθούν σε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο από εκείνο που χαρακτήριζε την καθημερινότητα τους έως τις 10 Μαρτίου. Δυο ακριβώς μήνες από την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία, οι νέοι και οι νέες της Γ τάξης του Λυκείου θα βρεθούν σε αίθουσες με λίγους μαθητές, αυστηρά μέτρα ασφαλείας, απαγόρευση ομαδικών σπορ ή συναντήσεων πολλών ατόμων μαζί. Η επιστροφή στην εκπαιδευτική διαδικασία θα είναι έτσι, για πολλούς μια νέα «άσκηση» για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Παρά τα μαθήματα εκ περιτροπής, όλοι οι μαθητές της Γ Λυκείου είναι υποχρεωτικό να περάσουν από τα σχολεία έως τις 14 του μήνα, για να υπογράψουν τις Αιτήσεις-Δηλώσεις της συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις της 15ης Ιουνίου. Κατ’ επέκταση ο ακριβής αριθμός των μαθητών που θα παρουσιαστούν στα μαθήματα τους, δεν θα είναι ξεκάθαρος ως το τέλος της εβδομάδας, καθώς τις πρώτες ημέρες της αναμένεται η προσέλευση μεγάλου αριθμού νέων στις σχολικές αίθουσες. 

Είναι γνωστό βέβαια, ότι οι μαθητές της Γ Λυκείου κάθε χρόνο μετά τις διακοπές του Πάσχα συνήθιζαν να απουσιάζουν από τα μαθήματα τους στο σχολείο για να προετοιμαστούν στο σπίτι ή τα φροντιστήρια τους. Ωστόσο, τις άδειες αίθουσες που πιθανώς θα φανούν ως την Παρασκευή στα σχολεία, θα καλύψει τεχνητά την ερχόμενη εβδομάδα η επιστροφή των μαθητών της Α και της Β τάξης του Λυκείου, καθώς και του Γυμνασίου.

Κατ’ επέκταση, από σήμερα άλλοι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο τους καθημερινά (εάν η τάξη τους έχει λιγότερους των 15 ατόμων, το 66% δηλαδή των  Γενικών Λυκείων), άλλοι «μέρα παρά μέρα» (εάν ανήκουν σε τμήματα που χωρίστηκαν στα δυο λόγω μεγάλου αριθμού μαθητών) και άλλοι… καθόλου.

Τι θα γίνει στην τελευταία περίπτωση; Μένει να δούμε το νέο «κρας τεστ» σε επίπεδο υποδομών των ελληνικών σχολείων, καθώς η επίσημη εντολή του υπουργείου Παιδείας, είναι το live streaming των μαθημάτων. 

Προς αυτή την κατεύθυνση ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό η τροπολογία που προβλέπει live streaming των μαθημάτων στις σχολικές τάξεις και εκτενέστερο θεσμικό πλαίσιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές που θα απουσιάζουν από τα σχολεία τους. 

«Παρών» κατά την  ψήφιση της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και «Όχι» οι βουλευτές  του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του Μέρα 25, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την διαδικασία.

Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι τα μαθήματα στα σχολεία μπορούν να αναμεταδίδονται ζωντανά, αλλά χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης τους παρά μόνο για λίγο και για λόγους ερευνητικούς ή στατιστικούς. 


Διαμαρτυρίες από την ΟΛΜΕ

Πάντως, η Ομοσπονδία των καθηγητών των σχολείων (ΟΛΜΕ) καλεί τους καθηγητές της χώρας μην εφαρμόσουν την σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή για ζωντανή παρουσίαση των μαθημάτων  από τις αίθουσες των σχολείων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΛΜΕ κατηγορεί την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για «αντιδημοκρατικό κατρακύλισμα» αναφέροντας ότι στήνει στα σχολεία εν μέσω πανδημίας «Οργουελικό περιβάλλον και καταπατά τις διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων». Οι καθηγητές αναφέρουν ότι θα προσφύγουν στους αρμόδιους μηχανισμούς και αρχές της Ε.Ε σε διοικητικό και δικαστικό επίπεδο.


 Τι θα ισχύσει από σήμερα

Οι τελειόφοιτοι του Λυκείου που επιστρέφουν αύριο στα σχολεία τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

-Θα κάθονται σε διάταξη «ζιγκ ζαγκ», με αποστάσεις δηλαδή μεταξύ των θρανίων τους στο 1,5 μέτρο μήκος, διαγώνια. 

– Κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου θα αντιστοιχεί σε έναν μαθητή, ώστε συνολικά να επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας του οχήματος.
– Θα απαγορεύονται τα ομαδικά παιχνίδια στο διάλειμμα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο κ.λπ.), θα περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση-αποχώρηση στη σχολική μονάδα, ενώ θα τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Δεν θα γίνονται συγκεντρώσεις μαθητών στο προαύλιο πριν από την έναρξη του προγράμματος.
– Η χρήση προστατευτικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.
– Σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων COVID-19, με τον αναπληρωτή του.
– Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 θα φοράει μάσκα και θα οδηγείται σε ειδικό χώρο απομόνωσης, που έχει προβλεφθεί σε κάθε μονάδα, ενώ θα ειδοποιείται ο γονέας του για να παραλάβει τον μαθητή.
– Εάν διαπιστωθεί κρούσμα σε σχολείο θα ενημερώνεται άμεσα η εκπαιδευτική μονάδα και ο ΕΟΔΥ για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος και μετά καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων. Ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέφουν μετά από 10 ημέρες.
– Εάν εμφανιστούν τουλάχιστον δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ μαθητών ή και εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένο τμήμα μέσα σε διάστημα 14 ημερών, θα γίνεται διακοπή της λειτουργίας του τμήματος για 10 ημέρες, καθαρισμός και απολύμανση των χώρων.

Οι δηλώσεις για τις απουσίες


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση που ρυθμίζει  τις απουσίες των μαθητών/τριών διδακτικού́ εχτούς 2019-2020, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα σ αυτήν:

– Οι απουσίες των μαθητών/τριών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, τη Δευτέρα 11η Μαΐου 2020 για την Γ ́ Λυκείου και τη Δευτέρα 18η Μαΐου 2020 για τα Γυμνάσια και την Α ́ και Β ́ Λυκείου, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό́ της φοίτησης τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους, ή οι ίδιοι/ες εάν είναι ενήλικοι/ες, υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νοσήσει από́ COVID-19, όπως αυτή́ ορίζεται από́ το άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιε- χομένου (ΦΕΚ Α ́ 64) και την υπ ́αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/ οικ.8030/18.3.2020 κοινή απόφαση Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών (ΦΕΚ Β ́928), ή σε τυχόν μεταγενέστερο της παρούσας απόφασης, νόμο ή υπουργική απόφαση, ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί.

– Στις δηλώσεις αυτές θα αναφέρεται η περίπτωση η οποία συντρέχει: «το τέκνο μου ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νοσήσει από́ COVID-19» ή «έχω άτομο στο οικογενειακό́ μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή ήδη νοσεί».