Καμία οικοδομική άδεια δεν θα μπορεί να εκδοθεί εάν δεν έχει προηγηθεί διευθέτηση για τη σύννομη διάθεση των μπαζών, σε συνεργασία με τα συστήματα που είναι αδειοδοτημένα για τον συγκεκριμένο σκοπό (ΑΕΚΚ). Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται σε ρύθμιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής. Στόχος του νομοθέτη είναι να αντιμετωπιστεί η άναρχη κατάσταση με την ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών σε δάση, παραλίες, ρέματα κ.ά. Στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα συστήματα, θα μπορεί να υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του πολίτη ότι η διάθεση των μπάζων θα γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον.

Επίσης, ο νέος νόμος προβλέπει τη σύσταση δύο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) στα Ιόνια Νησιά και στο Νότιο Αιγαίο -με συμμετοχή της περιφέρειας και των δήμων- οι οποίοι θα έχουν τη διαχειριστική και τεχνική επάρκεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε νησιά όπως η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Αντιμετωπίζεται ακόμη το πρόβλημα με τις 170.000 αντιρρήσεις που είχαν συσσωρευτεί στις Επιτροπές Αντιρρήσεων των δασικών χαρτών καθώς συνδέεται η αμοιβή τους με το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Παράλληλα, κτήματα τα οποία είχαν αποδοθεί με σφραγίδα του ελληνικού κράτους –ακόμα και από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή (προ του 1975)- σε Έλληνες πολίτες για αγροτική χρήση –εφ’ όσον βεβαίως παραμένουν και σήμερα αγροτικά- θα μπορούν να αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους χωρίς προβλήματα και χωρίς να θεωρούνται δάση. Παράλληλα, όσοι πολίτες έχουν ήδη δικαιωθεί από Επιτροπές Αντιρρήσεων μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους χωρίς να περιμένουν την εκδίκαση των υπολοίπων αντιρρήσεων σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα.

Σχετικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, οι οποίες διαρκούν σήμερα 6 με 8 χρόνια, με τις ρυθμίσεις του νόμου τίθενται αυστηρές προθεσμίες. Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως υπηρεσίες όπως αυτές των δασών και της αρχαιολογίας θα καλούνται, όταν καθυστερούν, στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (με εκπροσώπους από 7 υπουργεία) για να τοποθετηθούν.

Ακόμη τίθεται το πλαίσιο εμπλοκής των ιδιωτών αξιολογητών στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι αξιολογητές και να επιταχυνθεί η διαδικασία. Στη συνέχεια Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίσει τα προσόντα τους και τον έλεγχο τον οποίο θα υφίστανται, ο οποίος θα μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια πτυχίου. Θα δημιουργηθεί ένα μητρώο πιστοποιημένων –με αυστηρά κριτήρια- αξιολογητών και ο ορισμός θα γίνεται με κλήρωση, ώστε να μην υπάρχει απευθείας επαφή επενδυτή και αξιολογητή. Οι ιδιώτες αξιολογητές θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τον φάκελο του εκάστοτε έργου, αλλά τον τελικό λόγο για την έγκριση θα συνεχίσει να τον έχει η δημόσια διοίκηση.

Όσον αφορά στις ιδιωτικές αποχετεύσεις, ιδιαίτερα της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής. χρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους προωθείται η σύνδεση ακινήτων με τα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.