Αποσύρθηκε το άρθρο 99 του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και το οποίο αφορά τις χρήσεις γης στο κέντρο της Αθήνας και την κατάργηση του περιορισμού των 100 κλινών στα ξενοδοχεία των περιοχών Ψυρρή-Μεταξουργείου, για να επανακατατεθεί στο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το επόμενο διάστημα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Την ίδια στιγμή, σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που ήγειρε ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στις διατάξεις που, όπως είπε ο εισηγητής του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, «επηρεάζουν και τροποποιούν την περιβαλλοντική νομοθεσία εις βάρος του περιβάλλοντος, εις βάρος των προστατευόμενων περιοχών, εις βάρος των δασών».

Μάλιστα υποστήριξε ότι παραβιάζεται και το άρθρο 72 του Συντάγματος όσον αφορά τη συζήτηση στην Ολομέλεια «με πλήρη σύνθεση με όλα τα δικαιώματα των βουλευτών, για ένα ζήτημα το οποίο αφορά ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα όπως είναι το περιβάλλον». «Υπάρχει σχετική νομολογία για το άρθρο 24 και δεν αμφισβητείται ότι ζητήματα δικαιωμάτων συζητούνται εν συνόλω στην Ολομέλεια και όχι με περιορισμένη σύνθεση», τόνισε ο κ. Φέμελλος, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «όλη αυτή η διαδικασία είναι απολύτως στον αέρα, δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο νόμο, κανένα έρεισμα στον κανονισμό της Βουλής, και κανένα έρεισμα στο Σύνταγμα».

Αργότερα η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «περιττή υποκρισία», επισημαίνοντας ως «φτηνό και ανάξιο κόλπο» το γεγονός ότι παρά την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τον αριθμό των βουλευτών που πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε περισσότερους ώστε κατά την έγερση που προβλέπεται για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να επικαλεστεί ζήτημα πλειοψηφίας αμφισβητώντας την δεδηλωμένη. Απαντώντας ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι δεν υπήρξε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης κανένα «κόλπο» ούτε υπήρχε τέτοια πρόθεση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι σε ένα προδήλως αντισυνταγματικό περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που αγγίζει τον πυρήνα του Συντάγματος (άρθρο 24) απαιτείται η παρουσία όλων των βουλευτών, κάτι που στην παρούσα φάση των έκτακτων μέτρων δεν μπορεί να γίνει και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν έπρεπε να φέρει τώρα το παρόν νομοσχέδιο.

Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε το άρθρο 44 για τις χρήσεις γης, το άρθρο 48 για τους δασικούς χάρτες, το άρθρο 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων και το άρθρο 99 για τον χωροταξικό σχεδιασμό που αποσύρθηκε, με τον κ. Φάμελλο να ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου λόγω των αντισυνταγματικών παραβιάσεων που περιέχει προβλέποντας ότι πολλές από τις διατάξεις του θα καταπέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ΝΔ απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας με τον κ. Χατζηδάκη να διευκρινίζει ότι δεν ευσταθεί το επιχείρημα πως με το άρθρο 44 ορίζονται χρήσεις γης, ενώ για το άρθρο 48 τόνισε ότι επιταχύνεται το δασολόγιο και δεν παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, όπως διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ για το άρθρο 92, παρατήρησε ότι λόγοι δημόσιας υγείας και συμμόρφωσης προς το ενωσιακό Δίκαιο, επιβάλλουν να προχωρήσει η δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε δήμους της χώρας.

Στην συζήτηση τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βρήκε ευκαιρία με την πανδημία να περάσει αντιδραστικά μέτρα, τις δέκα εντολές του ΣΕΒ, στα μουλωχτά, όπως και το συζητούμενο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που σαρώνει ότι άφησαν όρθιο προηγούμενες κυβερνήσεις». Μάλιστα υποστήριξε ότι «το “έγραψαν” οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν που με ενημερωτικό δελτίο έλεγαν στην τότε κυβέρνηση στην κυβέρνηση τι να κάνει». Ο κ. Κουτσούμπας διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί τώρα εν μέσω πανδημίας» το νομοσχέδιο. «Κανένας δεν συμφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο, οπότε τι πιο βολικό για την κυβέρνηση να το περάσει τώρα», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων το χαρακτηρίζει Αρμαγεδώνα για το περιβάλλον.

Στην παρέμβασή της η κυρία Μπακογιάννη υποστήριξε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι «η ΝΔ έχει αποδείξει την περιβαλλοντική της ευαισθησία» τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να λέμε ότι δεν υπάρχει τίποτα στραβό». Δεν μπορεί να χρειάζεσαι 6-8 χρόνια για να πάρεις μια περιβαλλοντική άδεια για να κάνεις μια επένδυση. Η εικόνα να καίγονται τα σκουπίδια να παραμείνει ως έχει; Δέκα χρόνια μιλάμε για σταθμούς μεταμόρφωσης», σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν μπορείτε να ζητάτε από μια κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα». «Είναι δύσκολο νομοσχέδιο. Έχει πολλά θέματα που είναι ανοιχτά», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας όμως ότι αποτελεί «σημαντικό βήμα προς την πράσινη ανάπτυξη». Όσον αφορά το άρθρο 99 σχολίασε ότι σωστά ο υπουργός το απέσυρε προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση στην σχετική μελέτη για το κέντρο της Αθήνας, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν ξενοδοχειακές μονάδες όπως και σε άλλες πρωτεύουσες, κάτι που θα επιτρέψει εκτός των άλλων και την αξιοποίηση νεοκλασικών κτηρίων που είναι παρατημένα.

Ο κ. Βούτσης από την πλευρά του ανέφερε ότι «μετά από τόσους μήνες διαβούλευσης ήρθε ένα διπλάσιο νομοσχέδιο για το οποίο το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη είναι εναντίον», ενώ υπαινικτικά επισημαίνονται πολλά ζητήματα και στην γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. «Όλα αυτά εμπεδώνουν την ανάγκη να αποσυρθεί το νομοσχέδιο», είπε διερωτώμενος «πώς δικαιολογείται αυτή η απροσχημάτιστη εμμονή της κυβέρνησης σε νεοφιλελεύθερα δόγματα».