Αύξηση της τάξεως του 77% κατέγραψε η επιβατική κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας κατά την πρώτη ημέρα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, οι επικυρώσεις τη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020, ανήλθαν σε 457.000, ενώ την περασμένη Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020, εντός περιοριστικών μέτρων ήταν 258.000. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.

Επισήμανε μάλιστα πως οι συνολικά 300 «βοηθοί επιβατών» θα βρίσκονται όλο το Μάιο σε καθημερινή βάση στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης του μετρό με το δίκτυο της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϋ). Ειδικότερα, για την υγιεινή και την ασφάλεια στις αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, σε γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση, θα έρχονται διαδοχικά ένα λεωφορείο-«φυσαρμόνικα» και ένα απλό. Εμβόλιμα δρομολόγια θα μπαίνουν σε ώρες αιχμής και στο Μετρό, πυκνώνοντας τις χρονοαποστάσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, με την τηλεματική οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το επόμενο δρομολόγιο και τόνισε: «Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι οι ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες μεταφοράς επιβατών. Επομένως ας καθυστερήσουμε, προέχει η Δημόσια Υγεία. Μην μπούμε σε ένα λεωφορείο όταν είναι γεμάτο. Γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να έχουμε έναν υπάλληλο του ΟΑΣΑ ή έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο».

Επίσης, οι απολυμάνσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπως οι στάσεις των αστικών λεωφορείων.

Όσον αφορά τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών, ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι κάτοχοί τους θα έχουν πίστωση για τις ημέρες που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει, κατά την αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ όσοι προμηθευτούν ετήσια κάρτα, θα έχουν επιπλέον 10% έκπτωση. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση και για το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

«Και για τα ταξί, ακούμε τους ειδικούς»

Ερωτηθείς για τον περιορισμό στον αριθμό επιβατών στα ταξί, που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από την πλευρά των αυτοκινητιστών, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι κατανοεί τον προβληματισμό των επαγγελματιών οδηγών, οι οποίοι υπενθύμισε ότι έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ. Σημείωσε ότι ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Τσιόδρας έχουν διευκρινίσει πως υπάρχουν εξαιρέσεις για τη συνοδεία ανηλίκων ή τη μεταφορά σε νοσοκομείο.

Ζήτησε «λίγη υπομονή για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», υπογραμμίζοντας ότι το σταδιακό άνοιγμα γίνεται με σχέδιο και με βάση τις οδηγίες των ειδικών, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν συμβουλέψει με τον πιο κατάλληλο τρόπο την Κυβέρνηση. «Καλό είναι εμείς οι πολιτικοί να μην κάνουμε του κεφαλιού μας, καλό είναι να ακούμε τους ειδικούς ακόμη κι όταν αυτό ξέρετε μπορεί να έχει και ένα μικρό πολιτικό κόστος» κατέληξε.

Με διακρατικές συμφωνίες εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή φόρμουλα για τις αερομεταφορές

Όσον αφορά στις αερομεταφορές, έχει ήδη προβλεφθεί μεταξύ άλλων αναστολή πληρωμών και νομοθέτηση για τα vouchers, ώστε οι εταιρείες να ξεπεράσουν τον σκόπελο αυτού του διμήνου-τριμήνου. «Θέλουμε να ελπίζουμε, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο CNN, ότι από την 1η Ιουλίου, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσει η χώρα σιγά – σιγά να ανοίγει και να δέχεται τους επισκέπτες», πρόσθεσε και τόνισε: «Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε και σε συνεργασία όλα τα συναρμόδια υπουργεία, εάν και εφόσον η Ευρώπη αποτύχει να βρει μια φόρμουλα για το πώς θα ανοίξουν οι αερομεταφορές, να μπούμε σε μια διαδικασία διακρατικών συμφωνιών, με χώρες οι οποίες κι αυτές υγειονομικά τα έχουν πάει πολύ καλά».

«Δεν χρειάζονται εκλογές»

Ερωτηθείς για τα σενάρια πρόωρων εκλογών (KONTRA), ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ψήφισαν κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Ιούλιο και δέκα μήνες μετά, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η αποδοχή της κυβέρνησης έχει μεγαλώσει, γιατί μια βασική προσδοκία που έχουν οι πολίτες από την κάθε κυβέρνηση, είναι να οδηγήσει σωστά τη χώρα σε μια κρίση.

«Επιτέλους, λοιπόν, οι Έλληνες εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους. Αυτή είναι μια κατάκτηση του ελληνικού λαού και δεν νομίζω ότι χρειάζονται νέες εκλογές για να επιβεβαιωθεί», κατέληξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.