Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου εστάλη την Κυριακή 3 Μαίου προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και άλλα πρόσωπα της πολιτικής και του οπτικοακουστικού χώρου στην Ελλάδα.

Στην επιστολή φαίνεται η επιτακτική ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής μέσα στο Μάιο αποτελεσματικής πολιτιστικής πολιτικής επανεκκίνησης της δραστηριότητας στο σινεμά. Παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, καλλιτεχνικοί συντελεστές και όλοι οι τεχνικοί ζητούν τα κάτωθι:

*Επίσημες, σαφείς, ρεαλιστικές οδηγίες επανέναρξης των γυρισμάτων σε ασφαλείς συνθήκες. Κατευθυντήριες γραμμές (guidelines) σύμφωνα με τις οποίες μπορούν να ξαναρχίσουν τα γυρίσματα και οι υπόλοιπες φάσεις της παραγωγής, αντίστοιχες με αυτές που ανακοινώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η ΕΑΚ ζητεί οι οδηγίες να καταρτιστούν σε συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν το επάγγελμα.

*Στήριξη των παραγωγών που θα καταφέρουν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένο και διακριτό κονδύλι του ΥΠΠΟΑ, σε πιθανή συνεργασία με άλλα υπουργεία, που θα καλύπτει το σημαντικό επιπλέον κόστος που θα επέλθει από την εφαρμογή των οδηγιών.

*Πλήρη και άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μέσω των Διευθύνσεων του, με επίσπευση των διαδικασιών και άμεση ανακοίνωση μέσα στο Μάιο των εγκρίσεων για τις προτάσεις που εκκρεμούν έως και δύο χρόνια στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ.

*Επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των ήδη εγκεκριμένων φακέλων cash rebate του ΕΚΟΜΕ. Εξάλλου μόνον έτσι θα «τρέξουν» άμεσα τα σχέδια ανάπτυξης (development), τα γυρίσματα και οι συμπαραγωγές με το εξωτερικό, κάτι που θα σημάνει εργασία στον οπτικοακουστικό τομέα την επόμενη διετία αποφυγή χρόνιας ανεργίας και παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων στην Ελλάδα, για την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην επιστολή της η ΕΑΚ ζητεί επίσης ουσιαστική στήριξη των κινηματογραφικών αιθουσών, των διανομέων και των φεστιβάλ της χώρας, αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα των παραγωγών και των καλλιτεχνών των οποίων το έργο διανέμεται εσπευσμένα και ενίοτε άναρχα, στο διαδίκτυο και ένταξη όλων των επαγγελματιών του σινεμά στο έκτακτο πρόγραμμα στήριξης των 800 ευρώ (ή σε όποιο αντίστοιχο επίδομα ακολουθήσει).

«Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση» καταλήγει η επιστολή, «θα διογκώσει προβλήματα, θα διώξει τις ξένες επενδύσεις σε κινηματογραφικές παραγωγές στη χώρα, και κυρίως θα οδηγήσει ανθρώπους και επιχειρήσεις πολύτιμες για τη χώρα στην καταστροφή.»