Την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων θα σταθεί στην παρέμβασή του κατά την τηλε-σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα επισημάνει ότι η παρέμβαση θα πρέπει να είναι «μαζική, μεγάλη και άμεση» ενώ τις θέσεις του Πρωθυπουργού συνοψίζει η φράση «δεν χρειαζόμαστε δάνεια και χώρες με περισσότερο χρέος».

Οπως θα αναφέρει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ως προειδοποίηση στους ηγέτες «αν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να υπάρχει κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα. «Η επανέναρξη θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι το κλείσιμο» όπως αναμένεται να επισημάνει.

Επιπλέον θα προτείνει να έχουν όλες οι χώρες από κοινού πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν παραχθεί, και θα ζητήσει στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, που είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει επίσης ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο