Με δύο βασικούς στόχους προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επιχορηγήσεις και όχι νέα δάνεια

Ο πρώτος και βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να εξασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών οικονομιών και στο πλαίσιο αυτό και της ελληνικής οικονομίας δεν θα γίνει με νέα δάνεια του ESM, πολύ δε περισσότερο αυτά τα δάνεια να συνεπάγονται και μνημονιακούς όρους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα το έχει δηλώσει ευθέως ότι δεν επιθυμεί μια τέτοια προοπτική ενώ η «μαγική» φράση που συμπυκνώνει τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στη σημερινή σύνοδο της ΕΕ είναι: επιχορηγήσεις και όχι νέα δάνεια, (Grants no Loans).

Μάλιστα αναφερόμενος στους άξονες που θα επικεντρώσει η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ξέρουμε τι δεν χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις».

Ενιαίο συνεκτικό πλαίσιο επαναλειτουργίας των ευρωπαϊκών μεταφορών

Ο δεύτερος βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει μια ομαλή και ενιαία μετάβαση των χωρών της ΕΕ στη νέα κανονικότητα με ένα συνεκτικό πλαίσιο επαναλειτουργίας των μεταφορών και ιδίως των αεροπορικών πτήσεων.

Αυτός ο στόχος είναι συνυφασμένος με τη διευκόλυνση της μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών προκειμένου ο ελληνικός τουρισμός να προσελκύσει ξένους τουρίστες ως υγειονομικά προορισμός.

Μάλιστα το θέμα αυτό ο κ. Μητσοτάκης το έθεσε και στην τηλεδιάσκεψη λίγο νωρίτερα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς.

Προς την κατεύθυνση αυτή δε, πρότεινε να πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ στην Ελλάδα, το καλοκαίρι και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς αποδέχτηκαν την πρόταση, τονίζοντας ότι η χώρα μας αποτελεί ασφαλή προορισμό.

Ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στην σημερινή τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ το διατύπωσε το δεύτερο στόχο του πρωθυπουργού στο όνομα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων.

«Η πανδημία του κοροναϊού επέβαλε προσωρινά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα παρέκκλισης από το πλαίσιο αυτό. Η επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες που είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη-μέλη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και κατέληξε:

«Δεν μπορεί για παράδειγμα, να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα, αλλά να μην λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς».

Ακρογωνιαίος λίθος

Η συνολική στρατηγική του πρωθυπουργού σε αυτή τη σύνοδο, o «ακρογωνιαίος λίθος» και η στάση αρχής των ελληνικών θέσεων είναι πως οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να διαμορφώσουν κατάλληλες λύσεις, στα «κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της η πανδημία του κοροναϊού».

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξει τη βέλτιστη δυνατή λύση για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων, χωρίς όπως προαναφέρθηκε αυτά να σημαίνουν μνημονιακού τύπου δάνεια από τον ESM.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα κινηθεί –σύμφωνα με τα όσα δήλωσε και ο Στέλιος Πέτσας- στο πλαίσιο της πρόσφατης κοινής επιστολής με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου και είχε ζητήσει την έκδοση κορονοομολόγου.

Βεβαίως υπό της παρούσες συνθήκες αυτός ο συμβιβασμός φαντάζει πολύ δύσκολος.

Η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

«Θεωρούμε ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και οι συνέπειες στις οικονομίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν από τις ηγεσίες τους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ως ένα παράδειγμα κοινού εργαλείου και κοινών πολιτικών της ΕΕ το κοινό ευρωομόλογο για την στήριξη των οικονομιών της γηραιάς ηπείρου.

«Έτσι ώστε, όλοι μαζί, να πείσουμε τόσο τις αγορές, όσο κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινές αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της σημερινής Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε προχθές, τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επαναλάβει στον επικεφαλής της ΕΕ ότι, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.

Ενώ είχε επισημάνει ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς ζητώντας να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας.