Νέα προβλήματα, αφανή για την ώρα αλλά άκρως επικίνδυνα ακόμη και για τις υγιέστερες έως πρότινος επιχειρήσεις, αναφύονται σε τούτο τον απροσδόκητο καιρό του κορωνοϊού.

 Μεγάλες και επιτυχημένες επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία, διεθνή παρουσία, ισχυρό και αποτελεσματικό μάνατζμεντ, αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν, πέραν των άλλων, εξαιτίας του ολοκληρωτικού παγώματος των οικονομιών παγκοσμίως, έλλειμμα κεφαλαίων.

Κινδυνεύουν με άλλα λόγια να καταρρεύσουν εν ριπή οφθαλμού και να οδηγηθούν σε αναγκαστικές πράξεις και επιλογές, ήτοι να πωληθούν στην κυριολεξία για ενα κομμάτι ψωμί και βεβαίως να αφελληνιστούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία. Ήδη έχουν φθάσει στη κυβέρνηση αγωνιώδεις εκκλήσεις για ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στην παρούσα φάση όλα τα χρηματοοικονομικά μέτρα κατατείνουν στη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων μέσω της παροχής επιδοτήσεων και της χορήγησης χαμηλότοκων δανείων. Δεν υπάρχουν ωστόσο προγράμματα κεφαλαιακής ενίσχυσης εταιριών που πιθανότατα θα προκύψουν. Μόνο η γερμανική κυβερνηση έχει λάβει επί του παρόντος σχετική πρόνοια συγκροτώντας ένα σχήμα 100 δισ. ευρώ προκειμένου να προστατεύσει στρατηγικού  χαρακτήρα επιχειρήσεις από επιθετικές εξαγορές σε τούτες τις έκτακτες συνθήκες.

Προτάσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνηση δέχεται σχετικές προτάσεις ώστε να προβλεφθεί κεφαλαιακή ενίσχυση σε υγιείς στρατηγικού χαρακτήρα ελληνικές επιχειρήσεις, αποπληρωτέα σε βάθος χρόνου, υπό τον όρο βεβαίως ότι θα επενδύουν και οι ιδιώτες παλαιοί μέτοχοι. Ουσιαστικά σημειώνεται η ανάγκη να ληφθούν πρόνοιες κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών ώστε να μη χαθούν εξαιτίας της συγκυρίας κρίσιμες για τη χώρα επιχειρήσεις και να μην ακινητοποιηθούν αποδεδειγμένα αποτελεσματικές διοικήσεις. Στόχος ειναι να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους και η πώλησή τους εν συνέχεια σε ξένους επενδυτές σε εξευτελιστικές τιμές προφανώς. Προτείνεται δε το ρόλο του διασώστη να παίξει η νεοϊδρυθείσα Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα μπορούσε να προικοδοτηθεί από το απόθεμα εθνικών κεφαλαίων και με χρηματοδοτήσεις τις EBRD.

Στην  ίδια λογική επισημαίνεται ότι αντιστοίχως με τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν δημόσιες πολιτικές κεφαλαιακής στήριξης για το πλήθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συγκροτούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας και ήδη αντμετώπιζαν προβλήματα απο την προηγούμενη υπερδεκαετή κρίση. Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν χρηματοοικονομικά πιεσμένες αλλα είναι εμπορικά βιώσιμες και θα μπορούσαν να διασωθούν αν διέθεταν τα απαιτούμενα κεφάλαια και την κατάλληλη ρευστότητα.

Κίνδυνος κατάρρευσης για 3.500 επιχειρήσεις

Υπολογίζεται ότι περίπου 3.500 επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία στην ελληνικη παραγωγή αντιμετωπίζουν κινδύνους κατάρρευσης σε τούτες τις ιδιαίτερες συνθήκες. Και στην περίπτωση αυτή πρωτοβουλίες της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα ήταν κρίσιμες για τη διάσωση και την ανασυγκρότησή τους. Μέσω αυτής και με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών τραπεζικών αρχών – στο βαθμό που διεκδικηθεί- θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ξεχωριστά ταμεία ανασυγκρότησης παραγωγικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έτος να τεθούν οι βάσεις για μια στρατηγική ανόρθωσης, που θα επιτρέψει τη διάσωση υφιστάμενων θέσεων εργασίας στη πρώτη φάση και τη δημιουργία σε επόμενη φάση συνθηκών αναγέννησης της δημιουργίας και των εισοδημάτων στις περιφέρειες της χώρας.