Ρυθμίσεις για τη μειωση των χρόνων για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) περιλαμβάνει το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, με τις νέες παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντικαθίσταται η Άδεια Παραγωγής με τη Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ δεν θα απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η Βεβαίωση θα προκύπτει μετά από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της αίτησης, με μείωση στο ελάχιστο των δικαιολογητικών που απαιτούνται.

Το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο θα καταλαμβάνει αφορά τόσο τις νέες αιτήσεις όσο και τις εκκρεμείς αιτήσεις, ώστε η εκκαθάριση των συσσωρευμένων αιτήσεων να γίνεται σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών.

Ακόμη, θεσπίζεται νέα διαδικασία, με χρήση ειδικού πληροφοριακού συστήματος. Δημιουργείται το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ που θα υποστηρίξει τη νέα διαδικασία αδειοδότησης, το οποίο θα επικοινωνεί με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων εμπλεκόμενων φορέων (πχ υπηρεσίες περιβάλλοντος) και τους Διαχειριστές Δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ). Στο μεσοδιάστημα θα χρησιμοποιείται το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ, ώστε να εκκαθαριστούν ταχύτερα οι εκκρεμείς αιτήσεις.

Επιπλέον, καταργείται η υποχρέωση καταβολής Τέλους Διατήρησης από 1.1.2020 και αντικαθίσταται με εφάπαξ καταβολή Ειδικού Τέλους υπέρ ΕΛΑΠΕ (ευρώ/ΜW) για την έκδοση της Βεβαίωσης.

Ακόμη, τίθενται συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα για τους κατόχους της Βεβαίωσης, ώστε όσο πιο «γρήγορα» αποκτούν το δικαίωμα για παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, εξίσου «γρήγορα» να το χάνουν αν δεν προχωρούν την ωρίμανση του έργου τους. Η παρέμβαση συνοδεύει και λειτουργεί παράλληλα με την απλοποίηση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα επόμενα στάδια της διαδικασίας μέχρι τη Σύμβαση Πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Στόχος είναι στο τέλος του 2021 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να αδειοδοτούνται σε 2 χρόνια (+1 για εξαιρετικές περιστάσεις – Οδηγία 2018/2001).

Η αδειοδότηση για έργα ΑΠΕ σήμερα διαρκεί 3-4 έτη για φωτοβολταϊκά και 6-8 έτη για αιολικά. Μόνο για την Άδεια Παραγωγής, το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, χρειάζονται 18-24 μήνες μέχρι να εκδοθεί από τη ΡΑΕ (με απόφαση Ολομέλειας).
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στη Ρυθμιστική Αρχή άνω των 1.800 αιτήσεων (περίπου 29 GW) για έκδοση Άδειας Παραγωγής και αξιολογούνται ακόμα αιτήσεις του 2018. Σήμερα απαιτούνται 29 βήματα από την Άδεια Παραγωγής μέχρι τη Σύμβαση Πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος με το ΔΑΠΕΕΠ.