Υψηλά κέρδη ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, τόσο για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όσο και για το σύνολο του έτους.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο στα 123,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 133% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και στο σύνολο του έτους στα 410 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45,9% σε σχέση με το 2018.

Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ  ανά μετοχή ή συνολικού ποσού 258,6 εκατ. ευρώ.

Η σχετική πληρωμή μερίσματος των 258,6 εκατ., ευθυγραμμίζεται με την Πολιτική Αμοιβών των Μετόχων του ΟΤΕ που υιοθετήθηκε στις αρχές του 2018, διαθέτοντας το 65% των παραγόμενων ταμειακών ροών του έτους στο μέρισμα.

Το  εναπομείναν ποσό, ήτοι περίπου 141,4 εκατ.ευρώ  ή το 35% του συνολικού ποσού που διατίθεται στο πλαίσιο της Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων για το 2020,  προτείνεται να διατεθεί για την απόκτηση από την εταιρεία ιδίων μετοχών υπό το νέο Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 9,4% το τέταρτο  τρίμηνο στα 355,9 εκατ. ευρώ και κατά 3,6% στο δωδεκάμηνο στο 1,36 δισ. ευρώ.

Ο OΤΕ στην Ελλάδα αύξησε τα έσοδά του κατά 2,6% και στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 19,3%.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε σε 1,04 δισ. ευρώ από 973 δισ. ευρώ το τέταρτο  τρίμηνο του 2018, ενώ στο σύνολο της χρήσης 2019 τα έσοδα του οργανισμού διαμορφώθηκαν στα 3,9 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. το προηγούμενο έτος.

Στο τέλος του 2019 ο οργανισμός είχε ταμείο 1,06 δισ. ευρώ και καθαρό δανεισμό (προσαρμοσμένο) στα 649 εκατ ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου και έτους 2019, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου OΤΕ κ. Mιχάλης Τσαμάζ ανέφερε: «Οι επιδόσεις μας το τελευταίο τρίμηνο ήταν το επιστέγασμα μίας πολύ δυνατής χρονιάς. Δικαιώνουν τη στρατηγική που υλοποιούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια επί σειρά ετών. Είμαι ικανοποιημένος από την αύξηση εσόδων και την ισχυρή κερδοφορία στην Ελλάδα σε επίπεδο έτους, καθώς και από τη σημαντική βελτίωση κατά το τελευταίο τρίμηνο στη Ρουμανία. Ωστόσο, αυτό που με κάνει υπερήφανο είναι η πρόοδος που έχουμε επιτύχει στη διαδικασία μετασχηματισμού του OΤΕ. Στο περιβάλλον και στον κλάδο μας συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές και ήδη λαμβάνουμε δραστικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε τον οργανισμό πιο ευέλικτο, να εξορθολογίσουμε τα κόστη μας και να αναπτύξουμε νέες πηγές εσόδων. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στον OΤΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, προς όφελος της εταιρείας και των ανθρώπων μας. Η διαρκής ενίσχυση των ταμειακών ροών μάς παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να επενδύσουμε στις ανάγκες των πελατών μας και της νέας ψηφιακής εποχής, να επιβραβεύσουμε τους ανθρώπους μας και να ανταμείψουμε τους μετόχους μας».

Προοπτικές

Με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε FTTC και 4G να έχει ολοκληρωθεί, η διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία να διαμορφωθούν σε 600 εκατ. το 2020. Χάρη στη λειτουργική του αποδοτικότητα σε όλους του τομείς, σε συνδυασμό με την εποχικότητα των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, ο OΤΕ αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα αγγίξουν φέτος τα 610 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 25% και οι ελεύθερες ταμειακές ροές τα 350 εκατ., λόγω των εξαιρετικά υψηλών έκτακτων δαπανών.