Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του Αλέξη Τσίπρα να μετασχηματίσει, προχωρώντας σε γενναία διεύρυνση, το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθαρόαιμο κεντροαριστερό κόμμα. Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε ότι ο Αλ. Τσίπρας παραμένει ισχυρός στο εσωκομματικό πεδίο, παρά τις ισχυρές ενστάσεις των διαφόρων τάσεων.

Ο απολογισμός της οκταετίας 2012-2019 που συνέγραψαν ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Θοδωρής Δρίτσας, εγκρίθηκε σχεδόν με ομοφωνία, όπως και η εισήγηση του Αλ. Τσίπρα, ενώ με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε και ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο (με πέντε λευκά, ένα κατά σε σύνολο 151 μελών της Κεντρικής Επιτροπής).

Η μόνη διαφοροποίηση, αν και έχει ελάχιστη σημασία μπροστά στο μεγάλο στρατηγικό εγχείρημα του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης, ήταν για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής των νέων μελών όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά μέσω της οδού της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του iSyriza.

Στην Κ.Ε. έγινε ψηφοφορία εάν αυτή η αυτοπρόσωπη παρουσία των νέων – μέσω του διαδικτύου- μελών, θα έπρεπε να υπάρξει στις προσυνεδριακές διαδικασίες, με μία έστω, παρουσία πριν από τις τελικές ψηφοφορίες ή ακόμα και κατευθείαν, σε κάποιες περιπτώσεις, στην τελική ψηφοφορία.

Εκεί υπήρξε μια διαφορετική προσέγγιση και έγινε ψηφοφορία που κέρδισε η προεδρική φρουρά, έστω και οριακά. Και όπως είπε δημόσια χθες ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, αν δει κανείς τα νούμερα, αυτό δεν αφορά παρά έναν πολύ μικρό αριθμό, διότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουν ήδη ενταχθεί στις διαδικασίες της οργάνωσης.

Επί της ουσίας ο Αλ. Τσίπρας ήταν για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρος ως προς τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά έστειλε μήνυμα ότι είναι ώρα αποφάσεων με όρους πλειοψηφίας, ζητώντας εξ αρχής στην Κ.Ε. να εκφραστούν άμεσα οι όποιες διαφωνίες. Στο πλαίσιο αυτό «κέρδισε» την προσθήκη, δίπλα στο ισχυρό brand name ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, ενώ μένει να φανεί ποιο θα είναι το νέο όνομα, αν και έχει πολλές πιθανότητες, το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια ο ίδιος δύναται να ηγηθεί ενός διευρυμένου προοδευτικού, όπως το ονομάζει, μετώπου, και το οποίο θα εκφράζει ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Με κυρίαρχη εκτίμηση ότι οι αριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρα πολύ μικρή απήχηση, έως και ασήμαντη, στην ελληνική κοινωνία, ο Αλ. Τσίπρας προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου του για τη διαμόρφωση ενός τελείως διαφορετικού κόμματος.

Επί της ουσίας θα πρόκειται για την στέρεα και σταθερή, όπως λένε, συμμαχία ή συνασπισμό με κοινωνικές δυνάμεις και πρόσωπα της κεντροαριστεράς και δεν θα αφορά αυτή η προσπάθεια ένα ευκαιριακό και συμφεροντολογικό άνοιγμα λόγω των εκλογών.

Εξάλλου, το πρώτο άνοιγμα έγινε πριν από τις εκλογές του 2009 και αυτό που θέλει ο Αλ. Τσίπρας από εδώ και πέρα ο στόχος του είναι να πραγματοποιηθεί και η κοινωνική διεύρυνση με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ με την όποια προσθήκη, η οποία θα γίνει γνωστή στις 8 Μαρτίου στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, στην οποία συμμετέχουν και οι πασοκογενείς και οι συσχετισμοί είναι υπέρμετρα θετικοί για τους προεδρικούς.

Η προσπάθεια όμως για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει ο Αλ. Τσίπρας ως ένα πολυσσυλεκτικό κόμμα που θα διαθέτει προφανώς και αριστερό ύφος και χρώμα, προϋποθέτει εσωτερική ρήξη με τις συνιστώσεις και ιδιαίτερα με την ομάδα των «53+» και τους συνοδοιπόρους της.

Αυτή αναμένεται να είναι και η επόμενη μεγάλη εσωτερική μάχη, υπό στη σκιά της παραδοχής του Τσίπρα ότι τώρα είναι η ώρα για εκτεταμένη συνεργασία με πρόσωπα και σχήματα της κεντροαριστεράς.

Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις και ενστάσεις, εκ των συνθηκών όμως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβιώσει πολιτικά και εκλογικά επιβάλλεται η συμπόρευση και αξιοποίηση δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας.

Και αυτό είναι αναγκαία συνθήκη για να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο που θα ενσωματώνει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και προσώπων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ.

Το κρίσιμο όμως για τον Αλ. Τσίπρα είναι να τελειώσουν όλα γρήγορα και να επικεντρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στην άσκηση γόνιμης, παραγωγικής, υπεύθυνης και πιεστικής αντιπολίτευσης με την παράλληλη κατάθεση προτάσεων για θέματα υγεία, κοινωνικά, εργασιακά, προστασία πρώτης κατοικίας, οικονομία, κ.α.

Γιατί κακά τα ψέματα, αδιάφορο είναι για τους ψηφοφόρους, εάν τα ψηφιακά μέλη θα είναι ισότιμα με όσα εγγράφονται με παραδοσιακό τρόπο ή ακόμα και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως προσθήκη, το Προοδευτική Συμμαχία, Πράσινη Συσπείρωση ή Πράσινη Συμμαχία ή Προοδευτική Παράταξη.

Οι πολίτες θέλουν προτάσεις για τα προβλήματά τους από την αντιπολίτευση και λύσεις από την κυβέρνηση. Τα άλλα είναι εν πολλοίς αδιάφορα. Και ως εκ τούτου πιο χρήσιμη θα ήταν για το ΣΥΡΙΖΑ μια εσωκομματική συζήτηση επί του προγράμματος που θα προτείνει στον ελληνικό λαό ως εναλλακτικό πλαίσιο διακυβέρνησης.

Και όπως έλεγε ο Γκαίτε, «ό, τι δεν αρχίζει σήμερα, ποτέ δεν τελειώνει αύριο». Και ο Αλ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σήμερα, χωρίς πισωγυρίσματα και συμβιβασμούς.