Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη νότια Κίνα όταν κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητόδρομου, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Η κυβέρνηση της πόλης Meizhou ανέφερε ότι 23 οχήματα βρέθηκαν μετά την υποχώρηση του τμήματος του αυτοκινητόδρομου μήκους 17,9 μέτρων, με τους τραυματίες να ανέρχονται σε 30.

Όπως μετέδωσε το AP η βροχή που δεν σταματά κάνει δύσκολη και επικίνδυνη την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, εκσκαφείς και γερανοί.

Βροχές και πλημμύρες ρεκόρ

Αυτόπτες μάρτυρτες είπαν ότι άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο και είδαν μια μεγάλη τρύπα να ανοίγεται πίσω τους. Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν καπνό και φωτιά στο σημείο και ένα σωρό μαυρισμένων αυτοκινήτων στην πλαγιά που κατέβαινε από τον αυτοκινητόδρομο.

Πάνω από 56 εκατοστά βροχής έχουν πέσει τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στην κομητεία όπου κατέρρευσε ο δρόμος, τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι πέρσι. Μάλιστα στις αρχές Απριλίου ορισμένα χωριά στο Meizhou πλημμύρισαν.

Σε τμήματα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ σημειώθηκαν βροχές και πλημμύρες ρεκόρ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς και χαλάζι. Ένας ανεμοστρόβιλος σκότωσε πέντε ανθρώπους στην Γκουανγκζού, την πρωτεύουσα της επαρχίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τους ορεινούς δρόμους και τις γέφυρες των αυτοκινητοδρόμων λόγω διάβρωσης και κατολισθήσεων. Η Κίνα έχει επεκτείνει μαζικά τις υποδομές της τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας περισσότερες από 1 εκατομμύριο γέφυρες, το μεγαλύτερο δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας στον κόσμο και δεκάδες νέα αεροδρόμια.