Με 35% η είσοδος ιδιωτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Το ποσοστό της ετήσιας παραγωγής που το κάθε μέλος πρέπει να παραδίδει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό πρέπει να είναι τουλάχιστον 75%

Τη δυνατότητα εισόδου ιδιωτών επενδυτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς προωθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), το οποίο κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι, στις Γενικές Συνελεύσεις, το σύνολο των ψήφων των ιδιωτών θα μπορεί να φτάνει έως και το 35% του συνόλου των ψήφων όλων των μελών.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν επίσης τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ως άλλη ΠΑΣΕΓΕΣ δηλαδή, η οποία θα φέρει την ονομασία «Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)».

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

# Το ποσοστό της ετήσιας παραγωγής που το κάθε μέλος πρέπει να παραδίδει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό πρέπει να είναι τουλάχιστον 75%, Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό για την ποσότητα των εφοδίων που οφείλει να προμηθεύεται από τον συνεταιρισμό.

# Οι νέοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί δεν ιδρύονται με απόφαση δικαστική, αλλά της εποπτεύουσας αρχής.

# Για την υπογραφή του σχετικού καταστατικού που αφορά στην σύσταση συνεταιρισμού απαιτούνται τουλάχιστον δέκα πρόσωπα (αντί για 20 που ισχύει σήμερα). Η σύσταση είναι δυνατή και με λιγότερα από δέκα πρόσωπα, εφόσον ειδικές συνθήκες το επιβάλουν.

# Το συνεταιριστικό κεφάλαιο ορίζεται, κατ’ ελάχιστο, σε 10.000 ευρώ.

# Αίρεται ο περιορισμός του αριθμού των 30 μελών προκειμένου να υφίσταται και εποπτικό συμβούλιο ως διοικητικό όργανο στη λειτουργία ενός συνεταιρισμού. Για συνεταιρισμό με λιγότερα από δέκα μέλη, εποπτικό συμβούλιο ορίζεται μόνο εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό.

# Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής μικροχρηματοδοτήσεων με τη μορφή πιστώσεων, εκ μέρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών ή μέσω τρίτων νομικών προσώπων. Η πίστωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ, συνολικά, για κάθε μέλος – συνεταιριστή.

# Αυξάνεται σε 15 έτη (από 10 χρόνια που ισχύει σήμερα), ο χρόνος παραγραφής αξιώσεων των συνεταιρισμών εναντίον μελών των διοικητικών συμβουλίων, για πράξεις που τελέσθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και προξένησαν ζημία από δόλο.

# Μειώνεται σε 1.000.000 ευρώ (από 2.000.000 σήμερα), ο ετήσιος κύκλος εργασιών των αγροτικών συνεταιρισμών για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3213/2003, οι οποίες αφορούν στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τους προέδρους των διοικητικών συμβουλίων και τους γενικούς διευθυντές των συνεταιρισμών.

# Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης, συγκεκριμένων έργων εποπτείας και ελέγχου των συνεταιρισμών σε υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ, ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, ελεγκτικές εταιρείες ή ελεγκτές πτυχιούχους ανώτατων σχολών, που έχουν άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος καθώς και σε άλλους ειδικούς επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες.

# Δίδεται η δυνατότητα σχηματισμού ειδικού αποθεματικού από τα πλεονάσματα ή τα κέρδη των συνεταιρισμών.

Επίσης, μεταξύ άλλων, στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι τα πλεονάσματα που δημιουργούν οι συνεταιρισμοί δεν φορολογούνται, τα διανεμόμενα στα μέλη κέρδη φορολογούνται ως μερίσματα και υπάρχει φορολογική απαλλαγή για τυχόν μεταγραφή στα Κτηματολογικά Γραφεία. Επίσης, η τυχόν υπεραξία που προκύπτει από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κατά τον μετασχηματισμό των αγροτικών συνεταιρισμών, απαλλάσσεται από κάθε φόρο και τέλος.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ζητούμενο εάν θα καταφέρουν οι νέες ρυθμίσεις να αποκαταστήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγροτών στον συνεργατισμό. Πάντως, ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης σε δήλωση του ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «διορθώνει πλήρως τα κακώς κείμενα του παρελθόντος που οδήγησαν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε τέλμα» και διασφαλίζει τα νομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στους υπάρχοντες συνεταιρισμούς να επεκτείνουν την εμπορική δραστηριότητα τους και ως εκ τούτου και την κερδοφορία τους, ανοίγοντας, όπως υποστηρίζει, «τον δρόμο στην ίδρυση νέων Συνεταιρισμών, ενισχύοντας την πάγια επιδίωξη της Κυβέρνησης για ενίσχυση του «συνεταιρίζεσθαι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk