Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου δηλαδή, η Αίθουσα της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» (Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής) θα αντηχήσει από τα ερωτικά τραγούδια που έγραψε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Η ταλαντούχα τραγουδίστρια Ζωή Παπαδοπούλου θα αναλάβει να τα ερμηνεύσει και μας εξηγεί το σκεπτικό πίσω από την παράσταση «Πήρα απ’τη Νιότη Χρώματα» που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: «Σε όλα τα χρόνια που τραγουδάω υπάρχει πάντα ένα μεγάλο μέρος των προγραμμάτων το οποίο περιλαμβάνει τραγούδια που έγραψε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, καθώς πρόκειται για πάρα πολύ ωραία κομμάτια που λειτουργούν άψογα σε εμφανίσεις με χαρακτήρα ατόφια λαικό. Την περασμένη χρονιά ήμουν καλεσμένη σε ένα τηλεοπτικό μουσικό αφιέρωμα στο έργο της σπουδαίας δημιουργού, κι εκεί συναντώντας και πάλι τους στίχους της, μελετώντας τα τραγούδια της, ένιωσα έντονα την επιθυμία να κάνω αυτό το αφιέρωμα, αλλά αλλιώς, όχι κλασικά με λαική μπάντα, αλλά με έναν σπουδαίο πιανίστα και συνθέτη, τον Νεοκλή Νεοφυτίδη. Γνώρισα και τον εγγονό της Παπαγιαννοπούλου, Αλέξανδρο Πολυζωγόπουλο, ο οποίος με αγάπη μας έδωσε την άδεια του και τον ευχαριστώ για αυτό». Το φιλμ που έχει σπάσει ταμεία το έχει φυσικά παρακολουθήσει: «Η ταινία είναι κατ’εμέ αριστουργηματική με υπέροχες ερμηνείες από το εκπληκτικό καστ. Βεβαίως η ζωή αυτής της γυναίκας ήταν από μόνη της σαν κινηματογραφικό σενάριο».

Φυσικά υπάρχουν στίχοι της που τους θεωρεί εξαιρετικά σημαντικούς: «”Ολα είναι ένα ψέμα, μια ανάσα μια πνοή / σαν λουλούδι κάποιο χέρι θα μας κόψει μιαν αυγή’’..αυτές οι λέξεις τα λένε όλα».

Η Παπαγιαννοπούλου διακρίθηκε σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Αποτελεί πρότυπο για μια σύγχρονη γυναίκα; «Όπως υπέροχα λέει ο σπουδαίος Λευτέρης Παπαδόπουλος, άθελα της παραβίασε ένα άβατο κι έγινε η πρώτη γυναίκα που εισέβαλε στον ανδροκρατούμενο χώρο του στίχου. Η Ευτυχία χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί πρότυπο για την σύγχρονη Ελληνίδα. Πέρασε αιχμαλωσία, μεγάλες απώλειες, και κατόρθωσε αυτόν τον πόνο να τον κάνει κάτι, να μην τον αφήσει να δηλητηριάσει το μέσα της. Διαβασμένη γυναίκα, καλλιεργημένη, με άποψη και με θέση την οποία διεκδικούσε με τσαγανό. Αυτό που θαυμάζω, πέραν του μεγάλου της ταλέντου, είναι ότι έλεγε την γνώμη της χωρίς φόβο. Ηταν ατόφια, αυθεντική, δεν κώλωνε πουθενά, βρισκόταν πολύ μπροστά από την εποχή της».

Η Παπαδοπούλου ανήκει άραγε σε αυτούς που θα χαρακτήριζαν άνυδρο το σημερινό καλλιτεχνικό τοπίο; «Ανήκω σε αυτούς που ζουν σε αυτόν τον χώρο – της μουσικής – εδώ και 20 χρόνια, βλέπω και βιώνω από πολύ κοντά όλα όσα βοηθούν ή δεν βοηθούν το ελληνικό τραγούδι να εξελιχθεί. Νιώθω ότι χρειάζεται να έρθουμε λίγο πιο κοντά στην αλήθεια μας όλοι: τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργοί. Να αφήσουμε στην άκρη τους περιστασιακούς εντυπωσιασμούς που αποσκοπούν σε πρόσκαιρα κέρδη και να καταλάβουμε ότι η ουσία προκειμένου να λάμψει ξανά το ελληνικό τραγούδι, ειδικά το λαϊκό, είναι να μπεις στην ψυχή του λαού, να του την πάρεις και μαζί να του κλέψεις και την καρδιά». Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα 9 Μαρτίου η Ζωή Παπαδοπούλου θα ερμηνεύσει τα ερωτικά τραγούδια της Παπαγιαννοπούλου στην πατρίδα της, τη Θεσσαλονίκη, στο Αμφιθέατρο Σταύρος Κουγιουμτζής. Και έπεται συνέχεια…

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:00

Είσοδος: 12€ | Προπώληση στη viva.gr

Αίθουσα Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Τηλέφωνο: 210 7282333