Συναντήσεις με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και του επιχειρηματικού λόμπι της Ιαπωνίας θα έχει από το Σάββατο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς στο Τόκιο. Την ελληνική αποστολή πλαισιώνουν επίσης οι υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσακίρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θωμάς στο Τόκιο θα έχει επαφές με εκπροσώπους της TEPCO Power Grid (εταιρεία που διαχειρίζεται δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία). Πρόκειται για την ιαπωνική εταιρεία, η οποία έχει επιδείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα αφορούν το μειοψηφικό πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, οπότε στελέχη της είχαν βρεθεί στην Αθήνα για συναντήσεις με παράγοντες της κυβέρνησης και της ΔΕΗ. Η TEPCO θεωρεί ως ιδιαιτέρως ελκυστικό το μέγα project για την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών, σε αντικατάσταση των παλιών του ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, ο κ. Θωμάς αναμένεται να συζητήσει με αντιπροσωπεία της Mitsubishi και της θυγατρικής της Jemco, καθώς και της Hitachi, εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα παραστούν σε δείπνο με κορυφαίους Ιάπωνες επιχειρηματίες, ενώ θα έχουν συνάντηση και με τον υφυπουργό Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Πέρα από τα δίκτυα, ιαπωνικό ενδιαφέρον υπάρχει και για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο «κουμπώνει» και με τον νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας για την ανάπτυξη «πράσινης» ενέργειας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ιαπωνικές εταιρείες εξετάζουν και τις προοπτικές συμπράξεων, όπως για παράδειγμα με τη ΔΕΗ, η οποία, βάσει του νέου bissness plan, σκοπεύει να αναπτύξει το χαρτοφυλάκιό της σε καθαρή ενέργεια στο 1 GW έως το 2024.

Ακόμη, ελκυστικές για τους Ιάπωνες είναι και οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, ειδικότερα στην ανάπτυξη σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να έχει συναντήσεις και με τη JBIC (Japan Bank for International Cooperation), η οποία ακολουθεί τη διεθνή τάση των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για πράσινες επενδύσεις.