Το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) είναι πεπαλαιωμένο, όπως παραδέχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις στα δίκτυα έπρεπε να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται μεταξύ 130 εκατ. και 150 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα για τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος το τελευταίο διήμερο ανέφερε ότι στην Ελλάδα «το 90% του δικτύου είναι εναέριο και ως εκ τούτου αυτός είναι ένας παράγοντας επιβάρυνσης». Ωστόσο, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν, έτι περαιτέρω, τη λειτουργία του συστήματος.

Πάντως, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κινητοποιήσει 230 συνεργεία και 30 συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρείες – ο συνολικός αριθμός του τεχνικού προσωπικού φτάνει τα 1.000 άτομα – προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Από τα μεσάνυχτα των Φώτων έως χθες το βράδυ τα συνεργεία είχαν να αντιμετωπίσουν περίπου 50 βλάβες μέσης τάσης, δηλαδή μείζονος κλίμακας βλάβες και περί τις 3.000 βλάβες στη χαμηλή τάση.

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στα προβλήματα του δικτύου δήλωσε τα εξής: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και τις συνεργαζόμενες με το ΔΕΔΔΗΕ εταιρείες, αλλά κυρίως τους εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ, διότι πρέπει να λέμε ευχαριστώ στους ανθρώπους που βοηθάνε, που ανέβαιναν με τα χιόνια και με τη θύελλα πάνω στις κολώνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Αυτά να τα λέμε, μην λέμε μόνο τα κακά».

Όπως επισημαίνει ο υπουργός, η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο είναι ειλημμένη. «Μιλάμε για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ – που είναι μια ειλημμένη απόφαση- μέχρι 49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας για μην βρούμε μόνο θεσμικούς, αλλά και στρατηγικούς επενδυτές», με στόχο να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στα ταμεία του Διαχειριστή ώστε να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο, να υπογειοποιηθεί, να ψηφιοποιηθεί κλπ.