Λάδι στη φωτιά ρίχνει με νέες δηλώσεις του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Οκτάι δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αν είναι απαραίτητο, η Τουρκία στέλνει στρατεύματα, κάνει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκινά διασυνοριακές επιχειρήσεις, κάνει ό,τι απαιτείται», είπε χαρακτηρισατικά

Δείτε το tweet του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων:

Η είδηση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά τη δήλωση οτυ ίδιου προσώπου σχετικά με το πρώτο τουρκικό drone που προσγειώθηκε στα Κατεχόμενα.

«Το πρώτο μας μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που έφτασε στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου για να αναλάβει καθήκοντα στους ουρανούς της ανατολικής Μεσογείου, θα προστατεύσει τα συμφέροντα της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» και της χώρας μας και θα υπηρετήσει την ασφάλεια στην περιοχή και την ειρήνη. Καλή τύχη στο έθνος μας.», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Ηγέτης τουρκικής αντιπολίτευσης: Να μην στείλουμε στρατό στη Λιβύη

Στο μεταξύ την αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης συνάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την πρόθεσή του να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Μετά τα απανωτά διπλωματικά χαστούκια που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα -στην προσπάθειά της να νομιμοποιήσει την πειρατική συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών- ήλθε να προστεθεί η κριτική του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Ο Κιλισντάρογλου του ζήτησε να μην αποστείλει στρατό στη χώρα και τον κάλεσε να αντλήσει διδάγματα από τη συριακή διαμάχη.

«Για ποιο λόγο είμαστε στη Λιβύη; Γιατί ήμασταν στον πόλεμο της Συρίας; Η κυβέρνηση πρέπει να διδαχθεί από το τι έγινε στη Συρία» τονίζει σε δηλώσεις του, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.

Αναφερόμενος στην τουρκολιβυκή συμφωνία για την ασφάλεια, ο Κιλιντσάρογλου αντιτάσσεται στη συνεργασία των δύο χωρών σε στρατιωτικά ζητήματα. Σύμφωνα με τον ηγέτη του CHP, η αποστολή υλικού και εξοπλισμού στη Λιβύη αντιβαίνει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη χώρα.

Η προειδοποίηση Κιλιντσάρογλου έρχεται την ώρα που η Τουρκία και η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, το οποίο ανοίγει το δρόμο για ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως έχει προαναγγείλει ο Ερντογάν εφόσον υπάρξει αντίστοιχο αίτημα.

Δεν εγκρίνουν την αποστολή στρατευμάτων

Το μνημόνιο εγκρίθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «κατά» διότι θεώρησαν ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα έχει άμεση εμπλοκή στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των δύο παρατάξεων στη Λιβύη.

Οπως υποστηρίζουν μάλιστα πηγές του CHP, δεν θα εγκρίνουν την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των τούρκων στρατιωτών. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την αποστολή στρατευμάτων σε άλλες χώρες και απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του CHP εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο δεύτερο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών, το οποίο παρέχει την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.