Οι τράπεζες Deutsche Bank AG και Capital One Financial Corp μπορούν να παραδώσουν τα οικονομικά στοιχεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων που τα έχει κλητεύσει, έκρινε σήμερα το 2ο Ομοσπονδιακό Εφετείο της Νέας Υόρκης.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά σημαντική ήττα για τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα ο οποίος προσπαθεί να προστατεύσει τα οικονομικά του από τους Δημοκρατικούς που θέλουν να τα εξετάσουν.

Τον περασμένο Απρίλιο οι Επιτροπές Οικονομικών Υπηρεσιών και Πληροφοριών εξέδωσαν κλητεύσεις ζητώντας από την Deutsche Bank στοιχεία που αφορούν τον ίδιο τον Τραμπ, τρία από τα παιδιά του και την εταιρεία του, Trump Organization.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι το αίτημά τους εντάσσεται σε μια ευρύτερη έρευνα που αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την ξένη επιρροή στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Οι κλητεύσεις εκδόθηκαν πολλούς μήνες προτού να ξεκινήσει η έρευνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Τραμπ με αφορμή το αίτημά του προς την Ουκρανία να διερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν.

Οφειλές 130 εκατ. δολαρίων

Η Deutsche Bank είναι εδώ και χρόνια ένας από τους κυριότερους πιστωτές των επιχειρήσεων του Τραμπ. Ένα φορολογικό έγγραφο από το 2017 έδειχνε ότι ο Τραμπ έχει οφειλές ύψους τουλάχιστον 130 εκατομμυρίων δολαρίων προς την τράπεζα αυτήν.

Η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών κλήτευσε επίσης αρχεία της Capital One τον Απρίλιο ζητώντας στοιχεία σχετικά με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Τραμπ.

Ένας νομικός σύμβουλος του προέδρου χαρακτήρισε «άκυρη» την κλήτευση της Βουλής και είπε ότι ο Τραμπ ενδέχεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση του 2ου ομοσπονδιακού Εφετείου, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP