Νωρίς άναψαν τα αίματα μεταξύ των Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στη διάρκεια τέτοιων δηλώσεων έχουμε συνηθίσει οι ηγέτες να δίνουν «μετρημένες» απαντήσεις και να λένε τα τετριμμένα, ωστόσο αυτή τη φορά οι δηλώσεις ήταν καυτές και το κλίμα ηλεκτρισμένο.

Όταν η συζήτηση ήρθε στο ζήτημα των φυλακισμένων τζιχαντιστών του ISIS και την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους, στην Ευρώπη, ο Τραμπ βγήκε στην αντεπίθεση.

Ο γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, παρότι ο Τραμπ επιμένει ότι το έχει εξολοθρεύσει.

«Έχουμε πολλούς μαχητές του ISIS, θέλετε κάποιους;»

«Εχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε» ανέφερε ο Τραμπ.

«Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή.»

» Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το Νο1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το ISIS» ήταν η απάντηση του Μακρόν.

« Για αυτό είναι τόσο μεγάλος πολιτικός. Είναι ίσως η καλύτερη μη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ» ήταν η αντίδραση του αμερικανού προέδρου.

Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί από το ΝΑΤΟ

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη δείξει τις «πολεμικές διαθέσεις» του με το που πάτησε το πόδι του στο Λονδίνο, εξαπολύοντας τα βέλη του προς τον Μακρόν.

Κατά την άφιξή του στο Λονδίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι πιστεύει πως η Γαλλία ίσως αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, κάτι που του προκαλεί έκπληξη καθώς η χώρα αυτή έχει περισσότερη ανάγκη από προστασία από οποιαδήποτε άλλη.

«Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί», επεσήμανε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ από το Λονδίνο.

«Τον κοιτώ (τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν) και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο» επεσήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.