Νέο μήνυμα προς τη Δύση για τη δράση της Τουρκίας σε Συρία και Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρόεδρος έστειλε νέα προκλητικά μηνύματα στην ΕΕ, αφήνοντας υπονοούμενα σε όσους επιχειρούν να αναχαιτίσουν τη δραστηριότητα της Τουρκίας τόσο στη Συρία όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κανένας δεν μπορεί να λυγίσει το χέρι της Τουρκίας, κανένας δεν μπορεί να λυγίσει τη χώρα μας: στη Συρία, στο Ιράκ, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και τη Λιβύη. Δεν πέτυχαν οι προσπάθειές τους και δεν θα πετύχουν. Η απόδειξη αυτού είναι οι προσπάθειες που κάνουμε» διεμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οκτάι: «Κακομαθημένοι οι Ελληνοκύπριοι»

Νωρίτερα, αποφασισμένη να συνεχίσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην Κύπρο είναι η Τουρκία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος εξαπέλυσε νέα πυρά προς τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Ο τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος βρίσκεται στα «Κατεχόμενα», με αφορμή τους εορτασμούς για την ανακήρυξη του «Ψευδοκράτους», αναφέρθηκε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αποδίδοντας αδιαλλαξία στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Η Τουρκία άδραξε όλες τις ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά η ελληνοκυπριακή στάση απέτρεψε κάθε ευκαιρία, γιατί είναι κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ» δήλωσε, χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με νέα εισβολή απείλησε ο Ακάρ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επέμεινε στη γραμμή των απειλών.

«Η Τουρκία υποστηρίζει πως στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο , η αρμοδιότητα των θαλάσσιων περιοχών, η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ισότιμη διανομή του φυσικού πλούτου θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών. Από την αρχή υποστηρίζουμε αυτό» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο άρσης των εγγυήσεων στο πλαίσιο μιας πιθανής επίλυσης του Κυπριακού, απειλώντας παράλληλα ότι «όπως δεν σιωπήσαμε πριν 45 χρόνια και απαντήσαμε και κάναμε αυτό που πρέπει στα βάσανα που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας, έτσι και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των αδελφών μας».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το πλοίο – γεωτρύπανο «Φατίχ» βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Κύπρου, συνεχίζοντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών.