Από το νέο έτος αναμένεται να βρεθεί στην Τουρκία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο πρόεδρος της Ρωσίας σχεδιάζει να επισκεφθεί τη γειτονική χώρα την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Μιλώντας στη δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT Haber, ο Καλίν είπε ότι ο Πούτιν και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν ενεργειακά θέματα, όπως τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην ατζέντα θα είναι και η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την αποχώρηση των Κούρδων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από τη μεθόριο της Συρίας.

Αναφερόμενος στο θέμα του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της και ότι το σύστημα «θα τεθεί σε λειτουργία».

Πέραν τούτου, Τουρκία και ΗΠΑ αναπτύσσουν έναν μηχανισμό για να διαπιστώσουν τι επιπτώσεις έχει το ρωσικό σύστημα στα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.

Ο Καλίν δεν εξήγησε πάντως τι ακριβώς θα κάνουν οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών για τον σκοπό αυτό. Είπε μόνο ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται πως και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ότι είναι πεπεισμένος πως οι χώρες τους θα καταφέρουν να βρουν μια λύση στο ζήτημα των S-400 και των F-35.